top of page

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής 

Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, όπως καταγράφονται σε όλα τα εξεταζόμενα σενάρια, αναμένεται να επιφέρουν σοβαρές συνέπειες στις ανθρώπινες κοινωνίες και αυξημένες περιβαλλοντικές πιέσεις σε όλα τα έμβια όντα. Για την αντιμετώπιση αυτών των συνεπειών και τη διαμόρφωση βιώσιμων συνθηκών εντός των νέων κλιματικών δεδομένων, οι κοινωνίες διαθέτουν δύο τρόπους αντίδρασης, το μετριασμό και την προσαρμογή.

Μετριασμός της κλιματικής αλλαγής

Ο μετριασμός αφορά στον περιορισμό του ρυθμού μεγέθυνσης του φαινομένου, δηλαδή τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που είναι η κύρια ανθρωπογενής αιτία πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής, με σκοπό τη σταθεροποίηση του φαινομένου.

Οι δράσεις μετριασμού εκτός από την επιβράδυνση του φαινομένου θα συμβάλουν και στον περιορισμό της ανάγκης για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Οι προσπάθειες μετριασμού είναι οι πιο άμεσες και αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Παραδείγματα μετριασμού είναι η αλλαγή της ενεργειακής συμπεριφοράς, η αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς, η επέκταση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση, η φύτευση δέντρων, η δημιουργία ποδηλατοδρόμων κ.ά. Όσο μικρές κι αν είναι τέτοιου είδους δράσεις, μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής.

σελ 84 - γελοιογραφία.jpg
Μετριασμός της κλιματικής αλλαγής

Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αποτελείται από όλες τις αναγκαίες ενέργειες και προγραμματισμένες δράσεις που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις και να μειωθεί η τρωτότητα περιοχών, δραστηριοτήτων και οικοσυστημάτων από το μεταβαλλόμενο κλίμα. Στόχοι της προσαρμογής μπορεί να είναι σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) τόσο ο μετριασμός των επιπτώσεων - ζημιών όσο και η εκμετάλλευση των ευκαιριών που αναδύονται.

Η επιτυχία της Προσαρμογής δεν σημαίνει ότι θα εξαλειφθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά ότι ο αντίκτυπος τους δεν θα είναι τόσο καταστροφικός όσο θα ήταν αν δεν υπήρχαν δράσεις προσαρμογής. 

Παραδείγματα προσαρμογής είναι: η αποτελεσματικότερη χρήση των λιγοστών υδάτινων πόρων, η προσαρμογή των υφιστάμενων προδιαγραφών κατασκευής κτιρίων ώστε να είναι ανθεκτικά στις μελλοντικές κλιματικές συνθήκες και σε ακραία καιρικά φαινόμενα, η κατασκευή αντιπλημμυρικών τειχών και η ανύψωση των αναχωμάτων για την προστασία από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η ανάπτυξη ανθεκτικών στην ξηρασία καλλιεργειών, η επιλογή δασικών ειδών και δασοκομικών πρακτικών λιγότερο ευάλωτων στις καταιγίδες και τις πυρκαγιές, η δημιουργία διαδρόμων για να διευκολυνθεί η μετανάστευση των ειδών κλπ.

 

Πηγή: ΥΠΕΝ Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Βιωσιμότητα

Το 2015, τα Ηνωμένα Έθνη διατύπωσαν τους 17 στόχους για την αειφόρο ανάπτυξη που πρέπει να επιτευχθούν ως το 2030. Οι στόχοι, ξεκινούν από τις πιο απλές ανθρώπινες ανάγκες και φτάνουν μέχρι την παγκόσμια οικονομία και τη συνεργασία για την επίτευξή τους.

σελ 85 - στόχος 13.png

Ο Στόχος 13 αφορά στη «Δράση για το κλίμα»: “Αναλαμβάνουμε άμεση δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της”. Η παγκόσμια κοινότητα οφείλει να ενισχύσει την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστική ικανότητα όλων των χωρών απέναντι στις φυσικές καταστροφές και στους κινδύνους που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή και να βελτιώσει την εκπαίδευση, την ενημέρωση, καθώς και το ανθρώπινο και το θεσμικό δυναμικό σχετικά με θέματα που αφορούν στο μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τη μείωση των επιπτώσεων και την έγκαιρη προειδοποίηση σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Πηγές: ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ, Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ

Βιωματικό Σχολείο ΣΤΟΧΟΣ 13 ΔΡAΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛIΜΑ – Εκπαιδευτικά Υλικά

Βιωσιμότητα
bottom of page