Ο επιζών / Survivor
20 Λεπτά
10+ παίκτες
Μεγάλος χὠρος
2
Είδος δραστηριότητας
Διασκεδαστικό κινητικό παιχνίδι εγρήγορσης
Σύντομη περιγραφή
Οι παίκτες καλούνται να ανταποκριθούν σε οδηγίες προφύλαξης κάθε φορά που παρουσιάζεται ένα έντονο καιρικό φαινόμενο.
Μαθησιακοί στόχοι /επιδιώξεις
Κατανόηση της σημασίας της ετοιμότητας αντίδρασης σε έντονα καιρικά φαινόμενα
Κατανόηση της σημασίας ύπαρξης σχεδίου αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων
Συνεργασία, αλληλεγγύη
Υλικά / προετοιμασία
Δε χρειάζονται
Οδηγίες - Εμψύχωση
Ζητήστε από τους παίκτες να συγκεντρωθούν στο κέντρο της αίθουσας ή της αυλής.
Εξηγήστε τους κανόνες. Ο εκπαιδευτικός-εμψυχωτής στη διάρκεια του παιχνιδιού ανακοινώνει με δυνατή φωνή 4 διαφορετικά ακραία καιρικά φαινόμενα π.χ. πλημμύρα, ανεμοστρόβιλος, πυρκαγιά, καύσωνας. Οι παίκτες στο άκουσμα του φαινομένου:
Εάν υπάρχει πλημμύρα, πρέπει να μπουν σε μια φανταστική βάρκα και να προσποιηθούν πως κάνουν κουπί. Στη βάρκα πρέπει να μπουν τόσα άτομα όσα ανακοινώνει κάθε φορά ο εκπαιδευτικός-εμψυχωτής. Για παράδειγμα εάν ο εκπαιδευτικός-εμψυχωτής ανακοινώσει “πλημμύρα... 4” σε κάθε βάρκα μπαίνουν 4 άτομα, ή άλλη φορά “πλημμύρα... 3” σε κάθε βάρκα μπαίνουν 3 άτομα.
Εάν υπάρχει ανεμοστρόβιλος, πρέπει να ενώσουν σταυρωτά τα χέρια τους. Για παράδειγμα εάν ο εκπαιδευτικός-εμψυχωτής ανακοινώσει “ανεμοστρόβιλος... 3”, 3 παίκτες ενώνουν τα χέρια τους, ή άλλη φορά “ανεμοστρόβιλος... 2”, 2 παίκτες ενώνουν τα χέρια τους.
Εάν υπάρχει πυρκαγιά, πρέπει να τρέξουν σε κατεύθυνση αντίθετη από την εκδήλωση της φωτιάς. Ο εκπαιδευτικός-εμψυχωτής ανακοινώνει “φωτιά” και δείχνει το σημείο εκδήλωσης της φωτιάς: Οι παίκτες τρέχουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Εάν υπάρχει καύσωνας, πρέπει να σκύψουν στο έδαφος και με τα χέρια να καλύψουν το κεφάλι, σαν να κρύβονται από τον ήλιο. Ο εκπαιδευτικός-εμψυχωτής ανακοινώνει “καύσωνας”: Οι παίκτες σκύβουν στο έδαφος και με τα χέρια καλύπτουν το κεφάλι.
Ο εκπαιδευτικός-εμψυχωτής ανακοινώνει τα διάφορα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι παίκτες προσπαθούν να εφαρμόσουν τις οδηγίες που τους δίνονται. Προσπαθούμε οι οδηγίες να ποικίλουν από γύρο σε γύρο.
Οι παίκτες που ολοκληρώνουν τελευταίοι τις ατομικές (π.χ. πυρκαγιά ή καύσωνας) ή δεν ολοκληρώνουν τις ομαδικές (π.χ. πλημμύρα ή ανεμοστρόβιλος) ενέργειες (π.χ. γιατί δεν συμπλήρωσαν ομάδα με τον απαιτούμενο αριθμό μελών) βγαίνουν από το παιχνίδι και σταματούν να συμμετέχουν. Ο αριθμός των παικτών γίνεται ολοένα και μικρότερος.
Συνεχίζουμε μέχρι να μείνει 1 άτομο που είναι και ο “επιζών” ή “survivor”!
Ερωτήσεις αναστοχασμού
Πόσο εύκολο ή δύσκολο σας φάνηκε το παιχνίδι;
Πώς αισθανθήκατε κατά την διάρκεια του; Τι σκέψεις σας γέννησε;
Έχετε βιώσει ποτέ κάτι ανάλογο στην πραγματική ζωή σας; Μήπως αυτό που συνέβη σε αυτή τη δραστηριότητα μοιάζει με τον πραγματικό κόσμο; Πώς;
Πώς αντέδρασε η ομάδα σας ή εσείς ατομικά; Γιατί συνέβη αυτό;
Ποια βήματα θα μπορούσαν να γίνουν στην κοινότητα/σχολείο/πόλη μας για να αντιμετωπίσουμε τέτοια ζητήματα;