top of page

Βρες τη σύνδεση!

Βρες τη σύνδεση!
Λήψη σε pdf
Αίτια
Επιπτώσεις
Προσαρμογή
Game Duration

45 Λεπτά

Number of Players
Space Size
Facilitation Difficulty

4+ παίκτες

Μεσαίος χὠρος

4

Είδος δραστηριότητας

Παιχνίδι ρόλων, συζήτηση, μελέτη περίπτωσης.

Σύντομη περιγραφή

Οι παίκτες καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο και να παρουσιάσουν ένα σχέδιο δράσης.

Μαθησιακοί στόχοι /επιδιώξεις
  • Εξοικείωση με την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων

  • Ενίσχυση του ομαδικού πνεύματος και της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής

  • Κατανόηση της ανάγκης πρόνοιας, σχεδιασμού και της έννοιας της ανθεκτικότητας της κοινότητας

Υλικά / προετοιμασία
  • Ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί του μέτρου

  • Χοντροί μαρκαδόροι διαφορετικών χρωμάτων

  • Κάρτες ρόλων που περιγράφουν τι έγινε κατά τη διάρκεια ενός ακραίου καιρικού φαινομένου που συνέβη στην περιοχή μας και βοηθούν τους παίκτες να επικεντρωθούν στο ρόλο τους (βλέπε Ρόλοι)


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ για το συμβάν: Καταιγίδα "σάρωσε" τη Θεσσαλονίκη - Χαλάζι, πλημμύρες και απεγκλωβισμοί


Προετοιμασία


Επιλέγουμε ένα πρόσφατο γεγονός που έχει συμβεί στην περιοχή μας και συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. Αν το έχουν βιώσει οι μαθητές μας ακόμη καλύτερα. Εμείς χρησιμοποιήσαμε το ακραίο καιρικό φαινόμενο «Απίστευτη πλημμύρα στη Θεσσαλονίκη, Πέμπτη μεσημέρι 10/5/2018». Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το συμβάν ή να δημιουργήσετε ένα άλλο πιο σχετικό με την περιοχή σας.

Οδηγίες - Εμψύχωση

1. Συγκεντρώνουμε τους παίκτες γύρω από το χαρτί του μέτρου και ρωτάμε: “έχετε δει ποτέ πλημμύρα;” Οι παίκτες παρουσιάζουν σύντομα πιθανά βιώματά τους.


2. Τους εξηγούμε πως θα δουλέψουμε με ένα γεγονός που συνέβη τότε, εκεί… Μπορούμε να δούμε το βίντεο από το αρχείο της ΕΡΤ3 Πλημμύρισε η Θεσσαλονίκη


3. Δίνουμε σε κάθε παίκτη μία Κάρτα ρόλου που περιγράφει τι συνέβη με βάση δημοσιεύματα στον τύπο. Του ζητάμε να μπει στη θέση κάποιου που αναφέρεται στην κάρτα και επηρεάστηκε από το φαινόμενο (να μπει σε ένα ρόλο). Αφού διαβάσει την κάρτα σημειώνει τα βασικά στοιχεία του ρόλου του (Ποιος είσαι; Πού βρισκόσουν την ώρα του φαινομένου; Τι σου συνέβη; Ποιον/ποιους χρειάστηκες (άτομα, υπηρεσίες κλπ.;).


Αν έχουμε περισσότερους παίκτες απ’ ότι κάρτες ρόλων, μπορούμε να δώσουμε ανά δυο παίκτες την ίδια κάρτα και κάθε παίκτης να εντοπίσει διαφορετικό ρόλο.


4. Με τη σειρά, οι παίκτες παρουσιάζονται (ποιοι είναι π.χ. μαθητής, πυροσβέστης - Πυροσβεστική, πεζός, οδηγός ΙΧ, οδηγός λεωφορείου, καταστηματάρχης, ηλικιωμένος κάτοικος, επαγγελματίας, τουρίστας, Δήμαρχος- υπηρεσία του Δήμου, Τροχαία κλπ.) και σημειώνουν με μια βούλα περιμετρικά του χαρτιού το ρόλο τους.


5. Στη συνέχεια περιγράφουν τι τους συνέβη, πώς επηρεάστηκαν από το συμβάν αλλά και πώς επηρέασαν ή επηρεάστηκαν από κάποιον άλλο παίκτη/ρόλο. Κάθε φορά που διαπιστώνεται μια σύνδεση, σχεδιάζουν στο χαρτί μια γραμμή που τους συνδέει με άλλους ρόλους. Συνεχίζουμε μέχρι να γίνουν αρκετές συνδέσεις.


6. Παρατηρούμε την εικόνα που δημιουργήθηκε και οι παίκτες διατυπώνουν τα συμπεράσματά τους, συζητώντας πώς οι ίδιοι συνδέονται, επηρεάζουν ή επηρεάζονται από άλλα μέλη της κοινότητας.


7. Συζητάμε πώς θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε καλύτερα ως κοινότητα σε πιθανή επανάληψη ενός τέτοιου συμβάντος στο μέλλον και “παρουσιάζουμε” τις προτάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οδηγούμε τη συζήτηση στην ανάγκη για πρόληψη, σχεδιασμό, ετοιμότητα δομών, συντήρηση υποδομών, ανάγκη επιτελι-κού σχεδίου αντιμετώπισης περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης κλπ.


Σημείωση για τον εκπαιδευτικό-εμψυχωτή: Μπορείτε να αξιοποιήσετε οποιοδήποτε ακραίο καιρικό συμβάν στη θέση της πλημμύρας που αξιοποιήσαμε εμείς. Όσο πιο σχετικό με τη ζωή των συμμετεχόντων τόσο το καλύτερο.

Ερωτήσεις αναστοχασμού
  • Τι συνέβη σε αυτή τη δραστηριότητα;

  • Σας φάνηκε εύκολη ή δύσκολη;

  • Πώς αισθανθήκατε κατά την διάρκεια; Τι σκέψεις σας γέννησε;

  • Πώς ακούσατε τον /την…. Νιώσατε κάτι ανάλογο;

  • Ποιόν ρόλο παίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης;

  • Έχετε βιώσει ποτέ κάτι ανάλογο στην πραγματική ζωή σας; Μήπως αυτό που συνέβη σε αυτή τη δραστηριότητα μοιάζει με τον πραγματικό κόσμο; Πώς;

  • Τι συμβαίνει στην κοινότητα μας/σχολείο /πόλη μας;

Επέκταση
  1. Αναζητούμε την έννοια της Πολιτικής Προστασίας και των υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται σε τέτοιες καταστάσεις.

  2. Διερευνούμε και εξοικειωνόμαστε με τις Οδηγίες Προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

  3. Διερευνούμε την ετοιμότητα της πόλης μας στην πράξη, αναζητώντας στο Δήμο μας το σχεδιασμό που πρέπει να υπάρχει. Αξιοποιήστε το άρθρο “Αλίμονο η Θεσσαλο-νίκη το 2018 να είναι ανοχύρωτη”.

  4. Διερευνούμε την έννοια της ανθεκτικότητας.

  5. Πώς θα γίνει η πόλη μας πιο ανθεκτική απέναντι σε τέτοια φαινόμενα;

  6. Δημιουργούμε το σχέδιο δράσης για την ανθεκτικότητα της γειτονιάς μας για ένα παρόμοιο φαινόμενο στο μέλλον.

  7. Αναζητούμε στο Meteo όλα για τον καιρό τα έντονα καιρικά γεγονότα στην περιοχή μας από το 2001.

  8. Δείτε την Πρόγνωση Καιρού της ΕΡΤ3 για τις 10/05/2018: ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ 09/05/2018  (από το 0:00 ως 0:46 ). Ποιες πληροφορίες μας δίνει για την πιθανότητα εμφάνισης ενός φαινομένου σαν αυτό που συνέβη; Σχολιάστε.

σελ 66 πίνακας meteo.png
bottom of page