Η πόλη μας στη λογοτεχνία!Δραστηριότητα Β3

Οδηγίες για τον εκπαιδευτικό

Στην παγκόσμια λογοτεχνική παραγωγή σπουδαία έργα αποτυπώνουν πόλεις, οι οποίες επαναδημιουργούνται με τη γραφή, αναλαμβάνουν διακριτές λειτουργίες και επωμίζονται αισθητικούς και ιδεολογικούς ρόλους. Για παράδειγμα, στη μελέτη «Η Θεσσαλονίκη στο έργο των θεσσαλονικέων πεζογράφων» (του Τριαντάφυλλου Κωτόπουλου, Εκδόσεις Επίκεντρο, 2014)  αποδεικνύεται ότι οι Θεσσαλονικείς πεζογράφοι, καθένας ανάλογα με τα βιώματα, τους προβληματισμούς και τις επιδιώξεις του, "συνομίλησαν" με την πόλη τους. Στη μεταγραφή αυτή σε έντεχνο λόγο η Θεσσαλονίκη μεταμορφώθηκε και συχνά μυθοποιήθηκε, πάντως σε κάθε περίπτωση αναδείχτηκε σε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της λογοτεχνίας. Η Θεσσαλονίκη του Πεντζίκη, του Ιωάννου, του Μπακόλα, του Βασιλικού και του Αλαβέρα μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα στο Παρίσι του Balzac, του Hugo, του Baudelaire και του James, το Λονδίνο του Dickens, του Edgar Allan Poe και της Virginia Woolf, το Δουβλίνο του Joyce, τη Νέα Υόρκη του John Dos Passos, τις αμερικάνικες πόλεις του Kerouac, την Αλεξάνδρεια του Καβάφη κ.ά. Πηγή Βιβλιοnet

Στόχος

Να εμπλουτίσουν οι μαθητές την εικόνα της πόλης τους με βάση λογοτεχνικά κείμενα που την αναφέρονται σ΄αυτήν.

 

Διαδικασία

Προτείνεται η χρήση της ιστοσελίδας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ψηφίδες και συγκεκριμένα της ενότητας  Λογοτεχνία και πόλεις.

 

Κατευθύνουμε τους μαθητές να αναζητήσουν αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων και πολυμεσικό υλικό, για την ιστορία, τα πρόσωπα και τα θέματα της λογοτεχνίας της πόλης τους. Για την αναζήτηση αυτή μπορούν να αξιοποιηθούν επίσης βιβλία που αναφέρονται στην πόλη σας από την πλευρά της λογοτεχνίας.

Αναζήτηση για τέτοια βιβλία μπορεί να γίνει κάνοντας αναζήτηση της σελίδας Biblionet του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Ως επέκταση προτείνεται η χρήση του συνδέσμου με ποιήματα του Νίκου Καββαδία. https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=zT05uF2XS10w.kZmXrDCHkCB8

Παραγόμενα

Προτείνεται η δημιουργία του Λογοτεχνικό Χάρτη της Πόλης σας με χρήση της δυνατότητας Λογοτεχνικές Πόλεις Χρηστών  που παρέχεται από την ιστοσελίδα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Στο χάρτη μπορούν οι μαθητές να εντάξουν αποσπάσματα που εντόπισαν σε λογοτεχνικά έργα, φωτογραφίες, τραγούδια και βίντεο!

Ο Λογοτεχνικός Χάρτης που θα φτιάξουν οι μαθητές μπορεί να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου και να κοινοποιηθεί στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης kpe@kpe-thess.gr.

Εναλλακτική δραστηριότητα: Οι δρόμοι της πόλης μου στη λογοτεχνία!

Με παρόμοιο τρόπο μπορούν να χαρτογραφηθούν οι καθημερινές διαδρομές των μαθητών στην πόλη, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα ονόματα των δρόμων. Η αναζήτηση στην περίπτωση αυτή εστιάζει στις λογοτεχνικές αναφορές στους δρόμους αυτούς αλλά και μουσικό ή φωτογραφικό υλικό.

Προτείνεται η ένταξη των πληροφοριών σε ηλεκτρονικό χάρτη της ψηφιακής εφαρμογής google maps ή η αξιοποίηση της σελίδας Λογοτεχνία και πόλεις .  

Φύλλο Εργασίας

Στιγμές της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την ζωή των πόλεων αποτυπώνονται συχνά με πολύ δυνατό τρόπο στη λογοτεχνία ή στην ποίηση, διαμορφώνοντας έναν άτυπο διάλογο ανάμεσά τους..

Εμπλουτίστε την εικόνα της πόλης σας με βάση λογοτεχνικά κείμενα που την αναφέρονται στην πόλη σας.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ψηφίδες. Στην Ενότητα  Λογοτεχνία και πόλεις αναζητείστε αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων και πολυμεσικό υλικό, για την ιστορία, τα πρόσωπα και τα θέματα της λογοτεχνίας της πόλης σας.

Εγγραφείτε στην ιστοσελίδα στις Λογοτεχνικές Πόλεις Χρηστών και δημιουργήστε τον δικό σας Λογοτεχνικό Χάρτη της Πόλης σας. Μπορείτε να εντάξετε σ’ αυτόν  αποσπάσματα που εντοπίσατε σε λογοτεχνικά έργα που αναφέρονται στην πόλη σας, φωτογραφίες, τραγούδια και βίντεο!

Εκτός από τις Ψηφίδες του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, μπορείτε να αξιοποιήσετε κείμενα που εντοπίζονται με ηλεκτρονική αναζήτηση με τις κατάλληλες λέξεις κλειδιά ή να αναζητήσετε σε βιβλιοθήκες της πόλης ή του σχολείου σας βιβλία που αναφέρονται στην πόλη σας από την πλευρά της λογοτεχνίας κάνοντας αναζήτηση στην σελίδα Biblionet του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Επέκταση  

 

Επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο και ψάξτε την πόλη σας στα ποιήματα του Νίκου Καββαδία.

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=zT05uF2XS10w.kZmXrDCHkCB8

Πώς παρουσιάζουμε τον Χάρτη της Πόλης μας στη λογοτεχνία ή στην ποίηση;

Ανεβάζουμε τον Λογοτεχνικό Χάρτη της Πόλης μας στην ιστοσελίδα του σχολείου μας και κοινοποιούμε τον σύνδεσμο σε όσους επιθυμούμε.

Μη ξεχάσετε να στείλετε και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης τον χάρτη που δημιουργήσατε! kpe@kpe-thess.gr

Εναλλακτική δραστηριότητα: Οι δρόμοι της πόλης μου στη λογοτεχνία!

Μπορείτε επίσης να χαρτογραφήσετε τις καθημερινές σας διαδρομές στην πόλη σας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα ονόματα των δρόμων που διασχίζετε. Αναζητήστε λογοτεχνικές αναφορές στους δρόμους αυτούς αλλά και μουσικό ή φωτογραφικό υλικό. Εντάξτε τις πληροφορίες αυτές σε ηλεκτρονικό χάρτη της ψηφιακής εφαρμογής google maps  ή αξιοποιήστε το χάρτη της εφαρμογής Λογοτεχνία και Πόλεις. 

Δραστηριότητα Β3

Οδηγίες

Εκπαιδευτικού

Φύλλο Εργασίας

Αφιερώστε λίγο χρόνο, για να συζητήσετε πώς συνεργαστήκατε και τι αποκομίσατε από  αυτή τη δραστηριότητα!

Μπορείτε να αναρτήσετε την εργασία σας στη διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας Edmodo.