Οι προτεινόμενες δραστηριότητες του δικτύου
Η εισαγωγή στο αστικό οικοσύστημα της πόλης με πρώτο επίπεδο τη γειτονιά. Σύνδεση των ήδη υπαρχουσών γνώσεων και εμπειριών των παιδιών με τις γνώσεις που θα ανακαλύψουν μέσα από δραστηριότητες που θα συνδέουν το παρελθόν της πόλης με το παρόν της αλλά και με τις πρώτες παρατηρήσεις τους για το παρόν.
Γνωρίζουμε την πόλη μας
Β’ Φάση
Η καταγραφή της ζωντανής, σύγχρονης πραγματικότητας της πόλης μέσα από ένα εκπαιδευτικό μονοπάτι το οποίο θα σχεδιαστεί περιλαμβάνοντας την γειτονιά ή μια σημαντική περιοχή της. Λειτουργούμε ως παρατηρητές της πόλης μας, παρατηρούμε, καταγράφουμε, θέτουμε ερωτήματα, πληροφορούμαστε, συζητούμε και διατυπώνουμε μια πρώτη ερμηνεία για την πραγματικότητα της πόλης μας. Ολα αυτά τα αποτυπώνουμε σε ένα μονοπάτι που μπορεί να είναι έντυπο αλλά και ηλεκτρονικό!
Γιατί είναι έτσι φτιαγμένη η πόλη μας και δεν είναι αλλιώς; Αν προσπαθήσετε να απαντήσετε σ” αυτό το ερώτημα, τότε θα διαπιστώσετε πως δεν μπορούμε παρά να στραφούμε πρώτα στους εαυτούς μας, έπειτα στους άλλους συμπολίτες μας, και τέλος στους θεσμικούς φορείς, οι οποίοι έχουν και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης, αφού αυτοί σχεδιάζουν και υλοποιούν όσα διαμορφώνουν την εικόνα της πόλης μας, ασκώντας αυτοκριτική και κριτική.
Στο τέλος τι είναι αυτό που αξίζει να κάνουμε, αλλάζοντας σε κάτι την πραγματικότητα της πόλης μας; Στη φάση αυτή ως εν δυνάμει ενεργοί πολίτες συζητούμε, αποφασίζουμε, σχεδιάζουμε μια δράση και απευθυνόμστε σε όσους πιστεύουμε πως μπορούν να σταθούν συμπαραστάτες μας στο εργο αυτό. Στο Σύλλογο Γονέων, στο Δήμο, σε έναν πολιτιστικό σύλλογο της γειτονιάς μας; Αξιοποιούμε όσα μάθαμε στις προηγούμενες φάσεις και δρούμε καταγράφοντας όσα γίνονται. Αναρτούμε τέλος την καταγραφή αυτή για να την απολαύσουμε όλοι!
Εκτός της κοινής δραστηριότητας σε κάθε φάση οι υπόλοιπες δραστηριότητες είναι ενδεικτικές. ΟΙ εκπαιδευτικοί μπορούν να επιλέξουν ποιες και πόσες από αυτές θα υλοποιήσουν ανάλογα με το πρόγραμμα και τον χρόνο που έχουν στη διάθεση τους.
Ο προτεινόμενος προγραμματισμός είναι ενδεικτικός για την αναλογία χρόνου που θα πρέπει να αφιερωθεί σε κάθε φάση.
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να προσαρμόσουν το χρονοδιάγραμμα, ανάλογα με τον χρόνο έναρξης του προγράμματος.