ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Στη σελίδα αυτή παρουσιάζονται συγκεντρωμένες οι εφαρμογές που προτεινονται στο εκπαιδευτικό υλικό του δικτύου “Βιώσιμη πόλη: Η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία”. Το υλικό υπάρχει εδώ σε μορφή pdf.

Στον εμπλουτισμένο αυτό κατάλογο περιέχονται επιπλέον εφαρμογές από αυτές που αναφέρονται στο βιβλίο. Οι νέες εφαρμογές είναι πιό σύγχρονες και όλες (εκτός από το Google Earth) είναι διαδικτυακές. 

Μερικές από τις εφαρμογές χρειάζονται Adobe flash Player για να λειτουργήσουν. Αυτό επηρεάζει τη λειτουργία τους στις τελευταίες ενημερωμένες εκδόσεις των browsers πχ δεν τρέχουν σε Chrome ή χρειάζονται επιπλέον ρυθμίσεις στους άλλους. Άλλες από αυτές σταματούν να ενημερώνονται και παύουν να λειτουργούν (αυτές έχουν αφαιρεθεί) ή αλλάζουν όνομα.

 

Γίνεται προσπάθεια ο κατάλογος αυτός να ενημερώνεται και να εμπλουτίζεται συχνά.

Όλες οι προτεινόμενες εφαρμογές είναι δωρεάν (τουλάχιστον οι βασικές τους χρήσεις). ΟΙ περισσότερες από αυτές είναι συνεργατικές, μπορούν δηλαδή να επεξεργαστούν το περιεχόμενο τους πολλοί χρήστες ταυτόχρονα.

Σε όλες σχεδόν χρειάζεται να γίνει πρώτα εγγραφή (registration).

Για αρκετές απο αυτές υπάρχουν οι αντίστοιχες εφαρμογές για Android και iOS. Αυτο σημαίνει ότι μπορούν να λειτουργήσουν και σε κινητά και ταμπλετ.

Δημιουργία ιστοριογραμμής (timeline)

Capzles

Αλληλεπιδραστική εφαρμογή για τη δημιουργία και τον διαμοιρασμό πολυμεσικών ιστοριογραμμών.

Με το Capzles, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μπορούν να προσθέσουν φωτογραφίες, βίντεο, ήχο και κείμενο στην ιστοριογραμμή τους. Να επεξεργαστούν τα χρώματα, το υπόβαθρο και τη μουσική.

 

Υπάρχουν επιλογές κοινής χρήσης της ιστοριογραμμής και έτσι να ελεγθεί ποιος μπορεί να τη δει.

 

Τα Capzles μπορούν να ενσωματωθούν σε blog, wiki ή άλλη ιστοσελίδα.

Χρειάζεται Adobe Flash Player για να δουλέψει. Δεν δουλεύει σε Chrome.

Sutori

Αλληλεπιδραστική εφαρμογή για τη δημιουργία και τον διαμοιρασμό πολυμεσικών ιστοριογραμμών.

Υπάρχει δυνατότητα προσθήκης ερωτήσεων για αλληλεπίδραση με τα παιδιά τα οποία μπορούν επίσης να σχολιάζουν.

myHistro

ΑΜε το myHistro, συνδυάζονται χάρτες και ιστοριογραμμές σε μια παρουσίαση η οποία μπορεί να γίνει pdf ή να εξαχθεί στο Google Earth.

 

Όλες οι ιστοριογραμμές μπορούν να  ενσωματθούν σε blog, wiki ή άλλη ιστοσελίδα.

 

Διαδικτυακοί πίνακες

Paddlet

To Padlet ένας διαδικτυακός πίνακας όπου οι μαθητές μπορούν να διαμοιραστούν ιδέες, φωτογραφίες, βίντεο κλπ.

 

Εννοιoλογικοί χάρτες

Popplet

Διαδικτυακή εφαρμογή για τη δημιουργία και διαμοιρασμό εννοιολογικών χαρτών. Χρειάζεται Adobe Flash Player και συνεπώς δεν δουλεύει σε Chrome

 

Ιστότοποι

Ψηφίδες

Ο ιστότοπος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

Επίσημος Δικτυακός Τόπος του αρχείου Καβάφη

Περιλαμβάνει όλα τα έργα του ποιητή και πλούσιο ανέκδοτο υλικό, όπως αυτό προκύπτει από την συνεχιζόμενη μελέτη του Αρχείου του.

 

Κοινωνική δικτύωση

Εdmodo

Είναι εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης που σχεδιάστηκε για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Χρησιμοποιώντας το Edmodo οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα ασφαλές δίκτυο για τους μαθητές τους, το οποίο τους επιτρέπει να δημοσιεύουν ανακοινώσεις, να αναθέτουν μέσω αυτού εργασίες, ακόμη και να δημιουργούν ημερολόγια των τμημάτων τους.

Άλλες δυνατότητες είναι η δημιουργία βιβλιοθηκών με οργανωτικό ή εκπαιδευτικό υλικό, οι συχνές αναρτήσεις με ανακοινώσεις ή προτεινόμενα θέματα για συζήτηση, η δημιουργία μικρών ομάδων μελέτης εξ αποστάσεως, ακόμη και η δημιουργία λογαριασμού γονέων, ώστε να συμμετέχουν και αυτοί σε θέματα του σχολείου, παρακολουθώντας τις εργασίες των παιδιών τους.

Οδηγίες για το edmondo και την αξιοποίηση του στο δίκτυο βρίσκονται εδώ

Από τη διεύθυνση https://www.edmodo.com/mobile μπορείτε να κατεβάσετε την αντίστοιχη εφαρμογή για smartphone ή tablet

 

Μηχανές αναζήτησης

search.creativecommons.org

Μηχανή αναζήτησης φωτογραφιών, ήχων, μουσικής, βίντεο με ελεύθερα πνευματικά δικαιώματα

Βιβλιοnet

Περιλαμβάνει όλα τα έργα του ποιητή και πλούσιο ανέκδοτο υλικό, όπως αυτό προκύπτει από την συνεχιζόμενη μελέτη του Αρχείου του.

Stixoi.info​

Στίχοι, ποιήματα, μεταφράσεις. Μηχανή αναζήτησης στίχων τραγουδιών κλπ

 

Σχεδιασμός – Παρουσιάσεις

Prezi

Δυναμικές παρουσιάσεις

Οδηγός για τη χρησιμοποίηση του PreziPrezi Tutorial: Get Started in Prezi

Thinglink

Δημιουργία αλληλεπιδραστικών εικόνων. Μπορεί κανείς πάνω σε μια φωτογραφία να τοποθετήσει σημειώσεις, βίντεο, άλλες φωτογραφίες, συνδέσμους και πολλά άλλα.

Ένας χρήσιμος οδηγός για το Thinglink:How to Use ThingLink

Χρήσιμο και το: 65+ Ways to Use ThingLink In Your Classroom

Canva

Σχεδιαστικό εργαλείο online για σελίδες, παρουσιάσεις, αφίσες κλπ

 

Συννεφόλεξα

Wordle

Δημιουργία συννεφόλεξου (word cloud). Κάθε λέξη ενός κειμένου έχει μέγεθος ανάλογο με τη συχνότητα εμφάνισης της σε αυτό.

Χρειάζεται java για να τρέξει και δεν δουλεύει πια σε σύγχρονους  browser. Ίσως δουλεύει σε παλιούς υπολογιστές  με μη ενημερωμένους browsers.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ: υπάρχει έκδοση που τρέχει τοπικά στον υπολογιστή και δεν έχει τους προηγούμενους περιορισμούς. Το πρόγραμμα βρίσκεται εδώ http://www.wordle.net/

Παρόμοιο είναι το Worditout

Tagxedo

Τo Tagxedo μετατρέπει τις λέξεις κειμένων σε ένα συνεφόλεξο. Οι λέξεις , έχουν κατάλληλο μέγεθος ώστε να τονιστούν οι συχνότητες εμφάνισης της στο σώμα του κειμένου. Το συνεφόλεξο  μπορεί να πάρει διάφορα σχήματα.

 

Δεν δουλεύει σε Chrome Και στους άλλους (Firefox, Safari, Edge)  browsers με ρυθμίσεις  ή σε παλιούς υπολογιστές  με μη ενημερωμένους browsers.

WordItOut

 

Πιο απλή εφαρμογή δημιουργίας συνεφόλεξου. Έχει χαρακτηριστικά του Wordle και του Tagxedo.

Δουλεύει σε όλους τους Browsers

JasonDavis wordcloud

Απλή εφαρμογή δημιουργίας συνεφόλεξου, λειτουργεί σε όλους τους browsers, καθώς και σε κινητά και ταμπλετ

 

Χάρτες

Google Maps

Οι χάρτες της Google προσφέρουν τη δυνατότητα να δημιουργίας μονοπατιών χρησιμοποιώντας γραμμές, σχήματα, εικόνες, κείμενο και βίντεο.

Οδηγοί για τη δημιουργία χάρτη στο Google maps:

Google My Maps Tutorial 2018

bing maps

Χάρτες της Microsoft. Ενδιαφέρουσα η επιλογή birds eye view όπου μπορεί να δει κανείς μια περιοχή από ψηλά και από διαφορετικές κατευθύνσεις χρήσιμο για εξερεύνηση μιας περιοχης

Google Earth

Πρόγραμμα για τον υπολογιστή παρόμοιο με το Google maps με περισσότερες δυνατότητες για εξερεύνηση. Οι χάρτες που παράγονται μπορούν να ενσωματωθούν σε ιστοσελίδες.

Wikimapia

Είναι ένα πολύγλωσσος συνεργατικός, ανοιχτού περιεχομένου χάρτης, όπου ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει ετικέτες τόπων και να μοιραστεί τις γνώσεις του.

Δείχνει τι υπάρχει σε μια περιοχή με ονόματα κτιρίων, περιοχών και άλλων γεωγραφικών στοιχείων.

 

Ειδικοί Χάρτες

Τόποι του Νίκου Καββαδία

Όλοι όσοι έχουμε διαβάσει τον Καββαδία, έχουμε πέσει πάνω σε μέρη τόσο εξωτικά που δεν ξέρουμε καν που βρίσκονται. Έφαγα αρκετές ώρες από τη ζωή μου για να βρω αυτά τα μέρη με τη βοήθεια του GoogleMaps, του διαδικτύου και του βιβλίου του Τράπαλη, «Γλωσσάρι στο έργο του Νίκου Καββαδία». Από το blog civil Οι τόποι του Νίκου Καββαδία

Λογοτεχνία και πόλεις

Αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων και πολυμεσικό υλικό, για την ιστορία, τα πρόσωπα και τα θέματα της λογοτεχνίας μιας πόλης. Από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Λογοτεχνικές Πόλεις Χρηστών

 

Η Λογοτεχνία στον Αστικό Χώρο