Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ EDMODO

EDMODO

Για οποιοδήποτε πρόβλήμα ή απορία σχετικά με το edmodo επικοινωνήστε με το ΚΠΕ

To Edmodo είναι μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης που σχεδιάστηκε για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Χρησιμοποιώντας το Edmodo οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα ασφαλές δίκτυο για τους μαθητές τους, το οποίο τους επιτρέπει να δημοσιεύουν ανακοινώσεις, να αναθέτουν μέσω αυτού εργασίες, ακόμη και να δημιουργούν ημερολόγια των τμημάτων τους. Άλλες δυνατότητες είναι η δημιουργία βιβλιοθηκών με οργανωτικό ή εκπαιδευτικό υλικό, οι συχνές αναρτήσεις με ανακοινώσεις ή προτεινόμενα θέματα για συζήτηση, η δημιουργία μικρών ομάδων μελέτης εξ αποστάσεως, ακόμη και η δημιουργία λογαριασμού γονέων, ώστε να συμμετέχουν και αυτοί σε θέματα του σχολείου, παρακολουθώντας τις εργασίες των παιδιών τους. 


Το Κ.Π.Ε. επέλεξε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες αυτού του περιβάλλοντος στο Εθνικό Δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη: η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία», ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος επικοινωνίας, ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών, διαλόγου και δημιουργίας δράσεων, σε συνεργασία με τις άλλες σχολικές μονάδες μέλη του Δικτύου και άλλους συνεργαζόμενους φορείς. Αποσκοπώντας στην ενεργή συμμετοχή των μελών και στη δημιουργία μιας κοινότητας μάθησης, οι σχολικές ομάδες καλούνται να αναρτούν στο Εdmodo τα παραγόμενα των προτεινόμενων δραστηριοτήτων –τουλάχιστον της κοινής σε κάθε φάση– και να σχολιάζουν τις αναρτήσεις των υπόλοιπων μελών. Επίσης, μπορούν να αναρτούν σημειώσεις, σχόλια, ερωτήσεις αλλά και πληροφορίες από την υλοποίηση του προγράμματος και των δράσεών τους.


Για τους σκοπούς αυτούς έχει δημιουργηθεί από το Κ.Π.Ε. στο Edmodo μια κλειστή ομάδα με τίτλο «Εθνικό Δίκτυο Βιώσιμη Πόλη» στην οποία έχουν πρόσβαση μόνο τα μέλη του δικτύου.

 

Κάθε σχολική ομάδα διαθέτει έναν μόνο λογαριασμό. Το λογαριασμό διαχειρίζονται οι συντονιστές εκπαιδευτικοί.

 

Η Περιβαλλοντική Ομάδα σας μπορεί να μπαίνει στην πλατφόρμα και να επικοινωνεί με τις άλλες Περιβαλλοντικές Ομάδες του δικτύου. Προτρέπουμε να έχουν πρόσβαση στο Edmodo όλα τα μέλη της Περιβαλλοντικής Ομάδας σας, εκπαιδευτικοί και μαθητές, Ο τρόπος πρόσβασης επιλέγεται με ευθύνη του συντονιστή και των μελών της Περιβαλλοντικής Ομάδας : είτε ο κωδικός μοιράζεται σε όλους και συμφωνείται ο τρόπος χρήσης του και η εκπροσώπηση της ομάδας είτε οι εκπαιδευτικοί φροντίζουν να παρουσιάζουν στους μαθητές τις αναρτήσεις και τα σχόλια που γίνονται στην πλατφόρμα, απαντώντας ή συνθέτοντας τις απαντήσεις όλοι μαζί. 


Ως συντονιστές εκπαιδευτικοί έχετε επίσης τη δυνατότητα να οργανώσετε μια ξεχωριστή ομάδα μόνο με τους μαθητές σας για τις ανάγκες του προγράμματός σας, μέσα στην πλατφόρμα Εdmodo. 

Για την είσοδο στη πλατφόρμα edmondo χρειάζεται:

  • Ο κωδικός τη τάξης "Εθνικό Δίκτυο Βιώσιμη Πόλη" 

Ο εξαψήφιος κωδικός της τάξης αποστέλλεται τους συντονιστές των Περιβαλλοντικών Ομάδων που είναι μέλη του δικτύου, από το ΚΠΕ, στην αρχή της σχολικής χρονιάς.

  • Λoγαριασμός της Περιβαλλοντικής Ομάδας του σχολείου στο edmodo

Για λόγους καλύτερης λειτουργίας οι χειριστές του λογαριασμού της Περιβαλλοντικής ομάδας στο edmodo πρέπει να μπαίνουν με το όνομα και τον κωδικό της Περιβαλλοντικής Ομάδας και όχι με τον προσωπικό τους λογαριασμό​.

 

ΟΔΗΓIΕΣ ΕΓΓΡΑΦHΣ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Στην ιστοσελίδα https://www.edmodo.com

 

Δημιουργήστε λογαριασμό μαθητή (student account) και μετά επιλέξτε τη χώρα (Ελλάδα)

edmodo εγγραφή.jpg
 

 Στη συνέχεια συμπληρώνετε:

  • Class or Group name: Ο εξαψήφιος κωδικός που σας έχει αποσταλεί από το ΚΠΕ

 Οι σχολικές ομάδες που έχουν γραφτεί στην ομάδα ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ του Edmodo τις προηγούμενες χρονιές μπορούν να συνεχίσουν με τους κωδικούς που είχαν. (Δείτε Είσοδος με υπάρχοντα λογαριασμό)

  • Όνομα χρήστη: ένα όνομα ή σύντμηση, όποιο θέλετε, με λατινικούς χαρακτήρες.

  • email: Το email του συντονιστή ή της ομάδας για να λαμβάνετε ενημέρωση για τις αναρτήσεις που γίνονται.

  • Κωδικός: Έναν κωδικό που τον επιλέγετε εσείς και θα είναι ο κωδικός του σχολείου σας στο Δίκτυο. Ο τρόπος χρήσης του κωδικού αποτελεί ευθύνη των μελών της ομάδας, γι’ αυτό η δημιουργία ενός συμβολαίου της ομάδας στην αρχή της συνεργασίας των μελών της κρίνεται ωφέλιμη.

Στην επόμενη οθόνη συμπληρώνετε τα στοιχεία του προφίλ σας:

  • Όνομα: Με ελληνικούς χαρακτήτες τον τίτλο του σχολείου.

  • Επώνυμο: με ελληνικούς χαρακτήρες την πόλη του σχολείου. Στην περίπτωση που από κάποιο σχολείο υπάρχουν περισσότερες Περιβαλλοντικές Ομάδες παρακαλούμε στο επώνυμο να αναγραφεί και ένα διακριτικό (πχ τμήμα ή τάξη ή ότι άλλο επιλέξτε εσείς)

Με αυτό τον τρόπο θα φαίνεται από ποιο σχολείο προέρχονται τα σχόλια και οι αναρτήσεις.

Η επόμενη οθόνη που εμφανίζεται ζητά ένα email το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει για την ανάκτηση κωδικών ή για την παρακολούθηση των εργασιών της Περιβαλλοντικής Ομάδας ως "γονιός".

Μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα,  επιλέγοντας παράλειψη (skip).

Αλλιώς δώστε ένα δικό σας email διαφορετικό από αυτό που δώσατε κατά την εγγραφή και στη συνέχεια ο "γονιός" θα πρέπει να δώσει την άδεια για τη δημιουργία λογαριασμού.

Εναλλακτικό τρόπος εισόδου

Οι εκπαιδευτικοί που δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν τη διαδικασία δημιουργίας λογαριασμού που περιγράφεται μπορούν να κάνουν είσοδο στο edmodo με τον προσωπικό τους λογαριασμό.

Στην περίπτωση αυτή το μόνο που απαιτείται είναι ο κωδικός της τάξης που αποστέλλεται από το ΚΠΕ.

Για την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των ομάδων οι εκπαιδευτικοί στην αρχή ή στο τέλος των μηνυμάτων θα πρέπει να αναφέρουν το όνομα του σχολείου τους και την περιβαλλοντική τους ομάδα.

edmodo εγγραφή 3-1.jpg
Οδηγίςε_edmod2019_6.jpg
 

ΟΔΗΓIΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

Οδηγίςε_edmod2019_4.jpg

Στην αρχική οθόνη που εμφανίζεται στη σελίδα του edmodo επιλέγουμε "Είσοδος"

Οδηγίςε_edmod2019_5.jpg

Όνομα Χρήστη: το όνομα (με λατινικούς) χαρακτήρες που δηλώσατε κατά τη δημιουργία του λογαριασμού της Περιβαλλοντικής Ομάδας.

Κωδικός: Ο κωδικός που δηλώσατε κατά τη δημιουργία του λογαριασμού της Περιβαλλοντικής Ομάδας

Σε περίπτωση που δεν θυμάστε κάποιο από αυτά, πατήστε "ξεχάσατε;" και θα σας αποσταλούν οδηγίες στο email που δηλώσατε κατά την εγγραφή

ΕΡΓΑΣΙΑ

ΣΤΟ EDMODO

 

Οι εργασίες της ομάδας σας μπορούν να αναρτώνται στην ομάδα «ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ»  όπου θα γίνεται η επικοινωνία με τις άλλες Περιβαλλοντικές Ομάδες καθώς και ο σχολιασμός των αναρτήσεων.


Μπορείτε να γράψετε κείμενο, να τοποθετήσετε ένα αρχείο εικόνας, video, παρουσίασης ή άλλο,  να ενσωματώσετε συνδέσμους. 

Επίσης μπορείτε να θέσετε τις απορίες σας ή άλλα ερωτήματα που μπορούν να απαντηθούν είτε από τα υπόλοιπα μέλη του δικτύου είτε από το ΚΠΕ.


Ως αποστολέας της ανάρτησης εμφανίζεται το όνομα της  Περιβαλλοντικής Ομάδας.

Επειδή ο κωδικός για τη Περιβαλλοντική ομάδα είναι ένας, καλό είναι τα παιδιά ή ο εκπαιδευτικός να γράφουν το όνομά τους μετά από κάθε παρέμβαση, ανάρτηση ή σχολιασμό.

Θεωρούμε πως η ζωντανή επικοινωνία είναι αυτή που θα αναδείξει τη σημασία του Δικτύου και θα προσφέρει προστιθέμενη αξία στις δράσεις.