Μια επίσκεψη στο Δημαρχείο!Δραστηριότητα Γ7

Οδηγίες για τον εκπαιδευτικό

Στόχος

 

Γνωριμία με τα πρόσωπα που αντιπροσωπεύουν τους θεσμούς και τις δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

 

Διαδικασία

Γνωρίζουμε τον Δήμο μας, ως έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς που ρυθμίζουν πολλά ζητήματα της καθημερινής μας ζωής στην πόλη.

 

Προετοιμάζουμε προσεκτικά την επίσκεψή μας αλλά και τα ερωτήματα που θα θέσουμε. Αναστοχαζόμαστε, αξιολογούμε την επίσκεψη και την παρουσιάζουμε στα άλλα μέλη του δικτύου.

 

Μπορείτε να προσανατολίσετε την επίσκεψή σας με βάση το θέμα στο οποίο φαίνεται πως θα εστιάσουν τη δράση τους τα παιδιά, στην επόμενη φάση του προγράμματος.

Παραγόμενα

Φωτογραφίες, βίντεο, κείμενα.

Φύλλο Εργασίας

Μήπως έφτασε ο καιρός, για να γνωρίσετε έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς που ρυθμίζει πολλά ζητήματα της καθημερινής μας ζωής στην πόλη;

Οδηγίες
 • Συζητήστε καιρό πριν το γιατί, το πώς, το πότε, με τι, με ποιους και γενικά το σκοπό αλλά και τις λεπτομέρειες μιας τέτοιας εκπαιδευτικής επίσκεψης.

 • Ζητήστε από τους εκπαιδευτικούς σας, να σας βοηθήσουν στις επαφές με τον φορέα και να ζητήσουν τις σχετικές άδειες (από τους φορείς που ρυθμίζουν τη σχολική σας ζωή, (αλήθεια τους γνωρίζετε;)

 • Μπείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου και ενημερωθείτε για τις Υπηρεσίες του, τη δομή του, τις αντιδημαρχίες, το Δημοτικό Συμβούλιο κ.ά.

 • Πολλοί Δήμοι προσφέρουν τη δυνατότητα επίσκεψης μαθητικών ομάδων στο Δημαρχείο και επαφής με τον Δήμαρχο ή κάποιον αντιδήμαρχο. Δείτε, για παράδειγμα την ιστοσελίδα του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου. Ερευνήστε για τη δυνατότητα αυτή στην ιστοσελίδα του Δήμου σας ή διαφορετικά επικοινωνήστε μαζί τους. Ακόμη και αν δεν έχει προβλεφθεί ως διαδικασία μια τέτοια επίσκεψη, κανένας Δήμος δεν θα αρνηθεί να σας δεχθεί.

 • Εντοπίστε το πρόσωπο στον Δήμο σας, που είναι αρμόδιο και πρόθυμο να σας «ξεναγήσει» στις Υπηρεσίες και τη λειτουργία τους και να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Ενημερώστε τον για τον σκοπό της επίσκεψής σας, ώστε να προετοιμαστεί. Εξασφαλίστε ότι εκείνη την μέρα θα είναι εκεί, για αυτό τον σκοπό.

 • Ζητείστε αν είναι δυνατόν, να γνωρίσετε προσωπικά και να μιλήσετε, έστω και για λίγο, με τους ανθρώπους που διοικούν. Μήπως μπορείτε να παρακολουθήσετε μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου;

 • Προετοιμαστείτε! Ψάξτε τι είναι αυτό που θέλετε να μάθετε, τι ζητήματα από αυτά που παρατηρήσατε στο «μονοπάτι της πόλης σας» θέλετε να αναδείξετε. Καταγράψτε αρχικά όλες τις ερωτήσεις που σας έρχονται αυθόρμητα στο νου. Ομαδοποιείστε τις και διαλέξτε αυτές που σας ενδιαφέρουν πιο πολύ. Ορίστε ποιες θα είναι οι ερωτήσεις σας και πώς θα τις διατυπώσετε.

 • Ορίστε ποιος ή ποιοι θα έχουν τον ρόλο της δημοσιογραφικής κάλυψης, της πιθανής ηχοληψίας, φωτογράφησης ή καταγραφής σε βίντεο.

 • Πραγματοποιήστε την επίσκεψη και ορίστε μια συνάντηση αμέσως μετά, για να εκφράσετε τις εντυπώσεις σας από την εμπειρία σας.

 • Αναρωτηθείτε, αν πετύχατε τους στόχους σας με αυτήν την επίσκεψη. Άξιζε τον κόπο; Πώς θα πρέπει να κάνουν τις επισκέψεις τους τα άλλα σχολεία;

 • Αναρτήστε τις φωτογραφίες και τα συμπεράσματα σας στο δίκτυο και πάρτε τη γνώμη των άλλων ομάδων για το ζήτημα αυτό.

Δραστηριότητα Γ7

Οδηγίες

Εκπαιδευτικού

Φύλλο Εργασίας

Αφιερώστε λίγο χρόνο, για να συζητήσετε πώς συνεργαστήκατε και τι αποκομίσατε από  αυτή τη δραστηριότητα!

Μπορείτε να αναρτήσετε την εργασία σας στη διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας Edmodo.