top of page
Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τη δράση μας 
Δραστηριότητα Δ4

ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Οδηγίες για τον εκπαιδευτικό

Στόχος

Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τη δράση μας

Διαδικασία

Βοηθήστε τους μαθητές σας να σχεδιάσουν και υλοποιήσουν μια μικρή δράση, που θα αποφασίσουν οι ίδιοι. Μην ξεχνάτε ότι πολλές φορές, πίσω από μια «ταπεινή» αλλά πραγματοποιήσιμη από τα παιδιά δράση, μέσω της ουσιαστικής τους συμμετοχής και της υποστήριξης των ενηλίκων, αποκαλύπτονται ικανότητες, γνώσεις, προβληματισμοί, αρχές και αξίες για τις οποίες η κοινωνία μας αγωνίζεται.

Βοηθήστε τους στην αναζήτηση συνεργασίας από φορείς ή άτομα. Προτρέψτε τους να αναλάβουν ρόλους, ευθύνες και να μη περιμένουν ο σχεδιασμός και η υλοποίηση να γίνει από άλλους. Φροντίστε για την τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών, τη συμμετοχή όλων και την υποστήριξη των πρωτοβουλιών τους.

Αν η προσπάθειά δεν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, προσπαθήστε να μη θεωρηθεί ως αποτυχία. Εκμεταλλευτείτε την εκπαιδευτικά! Συζητήστε το γιατί, ζητήστε τους να κάνουν την αποτίμησή τους και επιβραβεύστε την προσπάθειά τους! Εφόσον το επιθυμείτε μπορείτε να υλοποιήσετε την επέκταση  με τη δραστηριότητα 4.1.

Παραγόμενα

Κείμενα, φωτογραφίες,  βίντεο, χαρτόνι εργασίας, νοητικός χάρτης, παρουσίαση. Αυτό που έχει σημασία είναι να παρουσιάσουν τι έκαναν, γιατί το έκαναν, τι σημασία είχε για τους ίδιους και για τους άλλους, με ποιους συνεργάστηκαν.

 

Προτείνουμε να αναρτήσετε στη διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας Edmodo συμπληρωμένο το “να μη ξεχάσω» μαζί με 2-3 φωτογραφίες ή ότι άλλο έχει παραχθεί.

Φύλλο Εργασίας

Όπως έχει πει ο ιστορικός Howard Zinn, “Αυτό που μας μαθαίνει η Ιστορία είναι ότι ακόμη και η πιο μικρή δράση έχει σημασία… Οι αλλαγές συμβαίνουν όταν χιλιάδες άνθρωποι κάνουν μικρά πράγματα… Όλα αυτά τα μικρά αθροίζονται και τότε κάτι καλό συμβαίνει…”

Ώρα για δράση λοιπόν!

Έχετε διαλέξει μια δράση που θα προσπαθήσετε να υλοποιήσετε με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στη γειτονιά σας. Ακόμη, έχετε αποφασίσει και τους τρόπους με τους οποίους θα προσπαθήσετε να το πετύχετε.

Μη ξεχνάτε πόσο σημαντική είναι η δημοκρατική λειτουργία της ομάδας σας με την ενεργό συμμετοχή όλων των μελών της στις ενέργειες σχεδιασμού, οργάνωσης και υλοποίησης της δράσης.

  • Δίνουμε έναν τίτλο στη δράση μας π.χ. «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΛΛΑΓΗ!»  - Δράση των μαθητών του ……………………….….………………………………………………. για την  …………………………………………….. 

  • Απαντάμε στα ερωτήματα γιατί, για ποιους και με ποιους

Καταγράφουμε, γιατί είναι χρήσιμη, ή ωραία, ή ενδιαφέρουσα η δράση μας; Ποιόν θα ωφελήσει; Ποιον θα βλάψει; Επιλέγουμε «υπέρ ποίων» θέλουμε να δράσουμε, με βάση τις αρχές και τις αξίες που πιστεύουμε πως πρέπει να διέπουν την ζωή στη πόλη μας:

  • Ποιος θα σχεδιάσει;

  • Ποιοι θα μας συμβουλεύσουν;

  • Ποιος θα αποφασίσει και με ποιόν τρόπο;

  • Ποιος θα υλοποιήσει; 

  • Ποιος θα είναι ο δικός μας ρόλος;

Εντοπίζουμε φορείς με τους οποίους μπορούμε ή απαιτείται να συνεργαστούμε για να υλοποιήσουμε τη δράση μας, π.χ. το Σύλλογο Γονέων, το Δήμο, τοπικούς συλλόγους κ.ά. Τους συναντούμε, εκθέτουμε τις προτάσεις και τα επιχειρήματά μας και ζητάμε την υποστήριξή τους. Κάνουμε το πλάνο μας για την υλοποίηση της δράσης μας.

  • Καθορίζουμε χρονοδιαγράμματα με τις ενέργειες μας πριν, κατά και μετά τη δράση μοιράζοντας αρμοδιότητες και ευθύνες σε όλα τα πρόσωπα της ομάδας.

 

  • Καταγράφουμε την πορεία και τις διαδικασίες που ακολουθήσαμε για την υλοποίησή της. Για τον λόγο αυτό:

    • Ζητούμε μετά από κάθε συνάντηση, τη γνώμη των μελών της ομάδας για το τι και πως έγινε.

    • Καταγράφουμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις δυσκολίες και την πορεία μας γενικά, σε ένα ημερολόγιο.

    • Κρατάμε σημειώσεις στις ολομέλειες καταγράφοντας τις αποφάσεις και την ανάθεση αρμοδιοτήτων σε πρόσωπα ή ομάδες.

    • Φωτογραφίζουμε και βιντεοσκοπούμε συναντήσεις και σημαντικές στιγμές.

Πώς παρουσιάζουμε την εργασία μας

Καλό είναι να παρουσιάσετε και «επισήμως» τη δράση σας.

Οργανώστε μια επίσημη παρουσίαση της σε μια κατάλληλη ευκαιρία. π.χ. σε μια εκδήλωση που διοργανώνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή η Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην οποία ανήκει το σχολείο σας, σε μία εκδήλωση που οργανώνει ο Δήμος σας, ή σε μία εκδήλωση που θα οργανώσει το σχολείο σας και εσείς. Σε αυτήν την τελευταία περίπτωση μην ξεχάσετε να καλέσετε όσους συνεργάσθηκαν μαζί σας με οποιοδήποτε τρόπο και σας βοήθησαν στο έργο σας! Γιατί να μη γράψετε και ένα άρθρο, που θα το προωθήσετε για δημοσίευση στον έντυπο ή στον ηλεκτρονικό τύπο;

Όποιο τρόπο επιλέξετε για να παρουσιάσετε τη δράση σας, μην ξεχάσετε τα πολύ σημαντικά που θα δώσουν την ευκαιρία στους άλλους να καταλάβουν τι έχετε καταφέρει!

Να μη ξεχάσω

 

  •  Τον τίτλο της δράσης μας!

  • Μια μικρή περιγραφή που να εξηγεί γιατί κάναμε αυτό που κάναμε (τι θέλαμε να αλλάξουμε και γιατί)!

  • Πώς προετοιμάσαμε τη δράσης μας; Με ποιους συνεργασθήκαμε;

  • Πώς την υλοποιήσαμε; Τι χρειαστήκαμε;

  • Πώς συνεργασθήκαμε μεταξύ μας;

  • Τι αποκομίσαμε από αυτή την εμπειρία μας;

  • Έχουμε να πούμε κάτι στους γείτονες ή στους συμπολίτες μας;

  • Έχουμε να πούμε κάτι στους αρμόδιους φορείς;

  • Έχουμε άλλα σχέδια που θα θέλαμε να υλοποιήσουμε του χρόνου;

  • Εκτός από αυτά που θα πούμε, έχουμε κάτι να τους δείξουμε; Φωτογραφίες; Βίντεο; Το φυλλάδιο που τυπώσαμε;

Όσα προτείνουμε παρακάτω ίσως σας βοηθήσουν να «δείξετε» με άλλους τρόπους αυτά που κάνατε!

  1. Να αποτυπώσετε τον σχεδιασμό και τα αποτελέσματα της δράσης σας σε ένα χαρτόνι εργασίας. Το χαρτόνι αυτό το φωτογραφίζετε και είτε το δείχνετε όπως είναι είτε, αξιοποιώντας  την εφαρμογή Thinglink, αφού προσθέστε κείμενα, φωτογραφίες ή και βίντεο.

  2. Να αξιοποιήστε ένα εργαλείο κατασκευής νοητικών χαρτών, όπως το Popplet, το οποίο αποτελεί μια διαδικτυακή εφαρμογή για τη δημιουργία και διαμοιρασμό εννοιολογικών χαρτών.

  3. Φυσικά, μπορείτε να επιλέξετε και όποιον άλλον τρόπο κρίνετε πρόσφορο, για παράδειγμα ένα κείμενο με φωτογραφίες ή μια ηλεκτρονική παρουσίαση, ή ένα ολιγόλεπτο βίντεο 3-5΄λεπτών.

Μην ξεχάσετε σε κάθε περίπτωση να αναρτήσετε στο δίκτυο μας συμπληρωμένο το «Να μη ξεχάσω...» μαζί με τις φωτογραφίες ή ένα ολιγόλεπτο βίντεο από την υλοποίηση της δράσης σας.

Και να θυμάστε! Αυτό που έχει σημασία είναι να παρουσιάσουμε στις άλλες ομάδες τι κάναμε, γιατί το κάναμε, τι σημασία είχε για εμάς και για άλλους, πώς συνεργαστήκαμε, ποιοι μας βοήθησαν και τέλος, τι μάθαμε από αυτή την εμπειρία.

  • Απαντάμε στα ερωτήματα: Πώς; Πότε; Πού;, για να αρχίσουμε να ανακαλύπτουμε με λεπτομέρεια πια το τι χρειάζεται να γίνει.

Δραστηριότητα Δ4

Οδηγίες

Εκπαιδευτικού

Φύλλο Εργασίας

Αφιερώστε λίγο χρόνο, για να συζητήσετε πώς συνεργαστήκατε και τι αποκομίσατε από  αυτή τη δραστηριότητα!

Μπορείτε να αναρτήσετε την εργασία σας στη διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας Edmodo.

bottom of page