top of page
Ξεναγοί στη γειτονιά μας …! 
Δραστηριότητα Δ7

Οδηγίες για τον εκπαιδευτικό

Στόχος

Η δραστηριότητα/δράση αυτή στο κλείσιμο του προγράμματος «Βιώσιμη Πόλη» σκοπό έχει να δώσει τον λόγο στους μαθητές, για να παρουσιάσουν με τη δική τους ματιά και με τον δικό τους λόγο την γειτονιά τους στους «άλλους» (γονείς, δημοτικοί σύμβουλοι, δημοσιογράφοι κλπ).

Διαδικασία

Η μέριμνα για μια πόλη που να είναι κατάλληλη για να ζουν παιδιά συνήθως γίνεται με την μεσολάβηση των ενήλικων και σπανίως λαμβάνεται υπόψη η άποψη των ίδιων των παιδιών. Ωστόσο τα παιδιά, αν και δεν είναι ακόμη πολίτες, είναι κάτοικοι των πόλεων και πρέπει να βρεθούν τρόποι να εκφράσουν τη γνώμη τους με άμεσο τρόπο.

Η υλοποίησή της δράσης περιέχει όλα τα στοιχεία σχεδιασμού, προετοιμασίας και  παρουσιάσης και επιτρέπει τη συνολική αξιολόγηση του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν τα παιδιά, ενώ παράλληλα η παρουσίαση των απόψεων των παιδιών θα δημιουργήσει σκέψεις και συναισθήματα στους ενήλικες που θα συμμετάσχουν στην ξενάγηση των παιδιών.

Βοηθήστε τα παιδιά στην οργάνωση της δράσης σύμφωνα με τις οδηγίες που τους δίνονται. Στο τέλος της δραστηριότητας μην χάσετε την ευκαιρία να ακούσουν τα παιδιά την  γνώμη των συμμετεχόντων και να συζητήσετε μαζί τους για την εμπειρία τους.

Παραγόμενα

Χάρτης μονοπατιού, τα κείμενα των παιδιών για την ξενάγηση στην γειτονιά τους, φωτογραφίες από την ξενάγηση, καταγραφή των σχολίων των συμμετεχόντων και της εμπειρίας των παιδιών.

Για την αποτύπωση όλων αυτών μπορεί να αξιοποιηθεί το παραγόμενο της κοινής δραστηριότητας της Β Φάσης, το μονοπάτι δηλαδή της γειτονιάς που δημιούργησαν τα παιδιά (χαρτόνι εργασίας ή ψηφιακό μονοπάτι με την χρήση της εφαρμογής Thinglink ή Meograph ή των χαρτών Google.

Φύλλο Εργασίας

Οι μεγάλοι πολλές φορές περπατούν χωρίς να βλέπουν τι υπάρχει γύρω τους! Εκτός αυτού, νομίζουν πως τα ξέρουν όλα! Μήπως έφτασε η ώρα να τους πείτε εσείς πώς βλέπετε τη γειτονιά σας;

Τι θα λέγατε για μια πρόσκληση σε ξενάγηση στο μονοπάτι που δημιουργήσατε στη διάρκεια του προγράμματος σας, στη γειτονιά σας;

Προετοιμάστε τη δράση σας!

  • Τυπώστε τον χάρτη του μονοπατιού σας!

 

  • Αποφασίστε τις στάσεις και όσα θέλετε να τους δείξετε!

 

  • Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε στοιχεία από όλες τις πλευρές της πόλης σας, και τα όμορφα και τα άσχημα: ένα μνημείο, ένα όμορφο μπαλκόνι, ένα εγκαταλειμμένο κτίριο, μια παιδική χαρά, έναν φορέα που κάνει κάτι ενδιαφέρον στη γειτονιά σας κλπ.

 

  • Αποφασίστε τη διάρκεια της ξενάγησης!

 

  • Αποφασίστε ποιους θα καλέσετε: τους γονείς σας, τους συμμαθητές σας, τους δημοτικούς συμβούλους της περιοχής σας, τους δημοσιογράφους.

 

  • Αποφασίστε ποιος θα κάνει τι. Ποιος θα κάνει την πρόσκληση, ποιος θα τους καλωσορίσει, ποιος θα μοιράσει τον χάρτη του μονοπατιού, ποιοι θα μιλήσουν, ποιος θα τους αποχαιρετήσει, ποιος θα βγάλει φωτογραφίες κλπ.

 

  • Στείλτε τους την πρόσκλησή σας! (μη ξεχάσετε να γράψετε: ποιοι τους προσκαλούν, τον τίτλο και την διάρκεια της εκδήλωσής σας, το σημείο συνάντησής σας μαζί τους).

 

  • Πριν ξεκινήσετε, εξηγήστε τους με λίγα λόγια, τι έχει προηγηθεί της εκδήλωσης αυτής και τι πρόκειται να κάνετε μαζί τους.

 

  • Μοιράστε τους τον χάρτη του μονοπατιού σας και ξεκινήστε!

 

  • Πείτε τους τι σας κάνει περήφανους και σας αρέσει στη γειτονιά σας, τι σας ανησυχεί, τι σας προβληματίζει και νομίζετε πως πρέπει να αλλάξει!

 

  • Ρωτήστε και τη δική τους γνώμη και πώς αισθάνονται και οι ίδιοι για αυτά που τους επισημαίνετε.

 

  • Στο τέλος αφιερώστε λίγο χρόνο για να μάθετε τη γνώμη τους για την εκδήλωση που διοργανώσατε:

    • πώς τους φάνηκε;

    • τι έμαθαν;

    • πώς αισθάνθηκαν;

    • τι σκέφτηκαν;

 

Μπορείτε ακόμη να τους ζητήσετε να σας απαντήσουν εν συντομία γραπτώς και στη συνέχεια να σας πουν αυτά που έγραψαν!

Στο τέλος της εκδήλωσης, καθίστε εσείς με τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς σας και κάντε μια αποτίμηση της εμπειρίας σας. Θα θέλατε να γράψετε ένα άρθρο για αυτήν;

Μη ξεχάσετε να μας καλέσετε και μας! kpe@kpe-thess.gr

Δραστηριότητα Δ7

Οδηγίες

Εκπαιδευτικού

Φύλλο Εργασίας

Αφιερώστε λίγο χρόνο, για να συζητήσετε πώς συνεργαστήκατε και τι αποκομίσατε από  αυτή τη δραστηριότητα!

Μπορείτε να αναρτήσετε την εργασία σας στη διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας Edmodo.

bottom of page