top of page
Η γειτονιά μας!
Δραστηριότητα Α1

Οδηγίες για τον εκπαιδευτικό

Στόχος

Αποτύπωση των εμπειριών και των βιωμάτων των παιδιών μέσα από τα οποία θα περιγραφεί η γειτονιά τους.

Διαδικασία

  • Αξιοποιούμε τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τα βιώματα των παιδιών σχετικά με τις συνθήκες ζωής που επικρατούν στη γειτονιά τους.

 

  • Συζητούμε με τα παιδιά ενθαρρύνοντάς τα να εκφράσουν όλα ελεύθερα σκέψεις και συναισθήματα, που ουσιαστικά θα φανερώνουν πραγματικά κομμάτια της ζωής τους εκτός αλλά και εντός σχολείου.

  • Τους ζητούμε στη συνέχεια να αποτυπώσουν αυτά που ειπώθηκαν, ώστε να φανεί μια εποπτεία που να παρουσιάζει μια συνολική εικόνα της ζωής τους στη γειτονιά τους. Το υπόβαθρο στο οποίο θα γίνει η αποτύπωση μπορεί να περιλαμβάνει το σχολείο, τα σπίτια τους και τις διαδρομές που ακολουθούν για να φτάσουν σε αυτό ή ότι άλλο αποτελεί κομμάτι της ζωής τους στη γειτονιά. Αυτό σημαίνει πως αποτυπώνουν τους εαυτούς τους σε σχέση με τους ελεύθερους χώρους (πάρκα, αλάνες, πεζοδρόμια, ακάλυπτους χώρους κλπ.), τα ιστορικά ίχνη του παρελθόντος που υπάρχουν δίπλα τους, τα θετικά και αρνητικά της γειτονιάς τους, τις όμορφες γωνιές  αλλά και τα προβλήματά της, την παράνομη στάθμευση, την αισθητική υποβάθμιση, τα συσσίτια ή τα κλειστά μαγαζιά. Συνθέτουν έτσι εικόνες από την καθημερινή τους ζωή με σκέψεις και συναισθήματα, δίνοντας την ευκαιρία να αναγνωρίσουν το μέρος που ζούνε αλλά και τον εαυτό τους. Τα ονόματα των παιδιών της ομάδας, είναι καλό να εμφανίζονται στο σκαρίφημα.

 

  • Η δραστηριότητα αυτή είναι σημαντική, επειδή θέτει τις βάσεις για την εξέλιξη του προγράμματος και δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσει μια αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών της ομάδας σε σχέση με το θέμα.

 

  • Καλό είναι η εργασία να ξεκινήσει σε υποομάδες, να διαμορφωθούν τα πρώτα χαρτόνια εργασίας, να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα από κάθε υποομάδα στις άλλες και στο τέλος να συντεθεί ένα τελικό παραγόμενο χαρτόνι εργασίας, το οποίο να συμπεριλάβει τα στοιχεία όλων των επί μέρους ομάδων για τη γειτονιά.

 

  • Η υλοποίηση δεν απαιτεί έξοδο στο πεδίο.

Παραγόμενα

 

Χαρτόνι εργασίας, νοηματικός χάρτης, βίντεο, κολλάζ εικόνων, ηλεκτρονική παρουσίαση, έγγραφο κειμένου, διαδραστική φωτογραφία. Για παράδειγμα, παραγόμενο μπορεί να είναι η εικόνα της γειτονιάς μας που έχουμε στο μυαλό μας, με σκέψεις και συναισθήματα που μας δημιουργούν συγκεκριμένες τοποθεσίες.

Φύλλο Εργασίας

Αξιοποιήστε τις αισθήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας, για να αποτυπώσετε την πραγματικότητα που συναντάτε καθημερινά στη γειτονιά σας. Τα ερωτήματα που ακολουθούν μπορεί να σας βοηθήσουν:

  • Ποια διαδρομή ακολουθώ, για να πάω από το σπίτι στο σχολείο;

 

  • Τι βλέπω στη διάρκεια αυτής της διαδρομής;

 

  • Ποιες σκέψεις μου έρχονται συνήθως στο νου;

 

  • Πού περνάω τον ελεύθερο χρόνο μου έξω από το σπίτι;

 

  • Πού παίζω ή συναντώ τους φίλους μου;

 

  • Πώς αισθάνομαι, καθώς περπατώ στη γειτονιά μου;

 

  • Τι μου αρέσει και τι δε μου αρέσει στη γειτονιά μου;

 

Προσπαθήστε στη συνέχεια όλα αυτά να τα αποτυπώσετε σε ένα σκαρίφημα, ένα σχέδιο για τη γειτονιά σας, με τη συμμετοχή όλων των παιδιών της ομάδας. Αυτό σημαίνει πως στο σχέδιό σας θα τοποθετηθούν το σχολείο σας, τα σπίτια των παιδιών της ομάδας σας, οι δρόμοι, το πάρκο, ότι άλλο νομίζετε πως πρέπει να συμπεριλάβετε. Μη ξεχάσετε να αποτυπώσετε και τους εαυτούς σας και τα συναισθήματα, παρατηρήσεις, σκέψεις που κάνετε καθημερινά, όταν περπατάτε στη γειτονιά!

Πώς θα παρουσιάσετε την εργασία σας

Η εργασία σας, μπορεί να μοιάζει με ένα σκαρίφημα, ένα σχέδιο σε ένα μεγάλο χαρτόνι, ή ένα κολλάζ εικόνων με πληροφορίες, σκέψεις και συναισθήματα.

Δραστηριότητα Α1

Οδηγίες

Εκπαιδευτικού

Φύλλο Εργασίας

Αφιερώστε λίγο χρόνο, για να συζητήσετε πώς συνεργαστήκατε και τι αποκομίσατε από  αυτή τη δραστηριότητα!

Diktyo_Biosimi_Poli.jpg

Μπορείτε να αναρτήσετε την εργασία σας στο ιστολόγιο του δικτύου

bottom of page