Βαθμολογώ τη γειτονιά μου!


Η δραστηριότητα "Βαθμολογώ τη γειτονιά μου" εντάσσεται στο πλαίσιο του εμπλουτισμού του Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης "Βιώσιμη Πόλη" με νέες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Για πρόσβαση σε περισσότερες αναρτημένες δραστηριότητες του δικτύου προστρέξτε εδώ https://kpekordeliou.wixsite.com/viosimipoli/drastiriotites


Σύντομη περιγραφή

Οι μαθητές θα χρησιμοποιήσουν χάρτη (π.χ. χάρτες Google) για να χαρτογραφήσουν την διαδρομή από το σπίτι τους στο σχολείο ή μια διαδρομή στη γειτονιά τους και θα την αξιολογήσουν.


Προτείνεται για παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων Δημοτικού και για το Γυμνάσιο.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα, θέτει ζητήματα που διατρέχουν όλες τις φάσεις του δικτύου Βιώσιμη Πόλη (Α: Εμείς και η γειτονιά μας, Β: Γνωρίζουμε τη γειτονιά μας, Γ: Γιατί έτσι και όχι αλλιώς, Δ: Ώρα για δράση) και μπορεί να εμπλουτιστεί κατά την κρίση σας με άλλες δραστηριότητες που προτείνονται στις διάφορες φάσεις του δικτύου (βλέπε εδώ https://kpekordeliou.wixsite.com/viosimipoli/drastiriotites)


Υλικά

Φύλλα εργασίας (βλέπε στο τέλος του άρθρου)

- ΦΕ1 Βαθμολογώ τη γειτονιά μου

- ΦΕ2 Τι βαθμό παίρνει η γειτονιά

- ΦΕ3 Συγκρίνω διαδρομές


Χάρτης


Οδηγίες για τον/την εκπαιδευτικό

Μέρος 1ο: Συζήτηση Προτεινόμενος Χρόνος: 30 λεπτά

Συζητήστε με τους μαθητές σας «τί κάνει έναν τόπο, έναν καλό τόπο για να ζει κανείς;». Παράγοντες που είναι καλό να ληφθούν υπόψη: η κυκλοφορία, η ασφάλεια, η κατάσταση των πεζοδρομίων, η καθαριότητα, το πράσινο, οι υποδομές των ελεύθερων χώρων κ.α.


Μέρος 2ο : Εντοπισμός διαδρομής στον χάρτη Προτεινόμενος Χρόνος: 20 λεπτά

Χρησιμοποιήστε το Google maps για να εκτυπώσετε έναν χάρτη που περιλαμβάνει οτιδήποτε σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων γύρω από το σχολείο, ανάλογα με το πόσο μακριά ζουν οι περισσότεροι μαθητές. Δώστε έναν χάρτη σε κάθε μαθητή και ζητήστε τους εντοπίσουν και να επισημάνουν με ένα χρωματιστό μολύβι πάνω στον χάρτη:

- το σχολείο και το σπίτι τους

- τη διαδρομή τους από το σπίτι προς το σχολείο

Συζητήστε τα πρώτα σχόλιά τους για τη διαδρομή αυτή (π.χ. ζητήματα ασφάλειας, ευχάριστες γωνιές κ.α.).


Μέρος 3ο : Συμπλήρωση του φύλλου εργασίας Προτεινόμενος Χρόνος: 1 εβδομάδα

Δώστε το Φύλλο Εργασίας «ΦΕ1 Βαθμολογώ τη γειτονιά μου» και ζητήστε από τους μαθητές να το συμπληρώσουν κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας και να το φέρουν στο σχολείο.


Μέρος 4ο : Βαθμολογώ τη γειτονιά μου Προτεινόμενος Χρόνος: 30 λεπτά

Δώστε στους μαθητές το Φύλλο εργασίας «ΦΕ2 Τι βαθμό παίρνει η γειτονιά» για να αποκρυπτογραφήσουν τους βαθμούς τους.

Ζητήστε από τους μαθητές να μοιραστούν με την ομάδα τα συμπεράσματά τους.


Δώστε στους μαθητές το Φύλλο εργασίας «ΦΕ3 Συγκρίνω διαδρομές» για να καταγράψουν τα συμπεράσματα τους. Πείτε τους πως σε αυτή τη φάση δεν θα ασχοληθούν με την τελευταία ενότητα του ΦΕ3 (Προτείνουμε βελτιώσεις στις διαδρομές μας) αλλά με τις δύο πρώτες συγκρίνοντας τις διαφορετικές διαδρομές!

  • Ποια διαδρομή είναι η χειρότερη; Γιατί; Τι είναι αυτό που σας ενοχλεί;

  • Ποια διαδρομή είναι η καλύτερη; Γιατί;Αναστοχασμός Προτεινόμενος Χρόνος: 30 λεπτά

Συζητήστε «τι κάνει τελικά έναν τόπο, έναν καλό τόπο για να ζει κανείς!».


Δώστε τους την εικόνα που ακολουθεί (βλ. αρχείο "Ποιότητα ζωής" στο τέλος του άρθρου):


Εικόνα: Έντυπο του Δήμου Ναυπλιέων και των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ευρωπαϊκής Ημέρας χωρίς αυτοκίνητο» τον Σεπτέμβριο του 2020.


Ζητήστε τους να συσχετίσουν τα συμπεράσματα από τη γειτονιά τους με τα «Βασικά στοιχεία για μια υψηλής ποιότητας ζωή στις Ευρωπαϊκές πόλεις». Για περισσότερα σχετικά με το θέμα μπορείτε να ανατρέξετε εδώ https://kpekordeliou.wixsite.com/viosimipoli/astiki-aeiforia


Ζητήστε τους να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για τις δυνατότητες βελτίωσης στη γειτονιά τους, στο Φύλλο Εργασίας 3.


Στη συνέχεια οι μαθητές μπορούν να κοινοποιήσουν τα συμπεράσματα στον Δήμο τους (καλώντας εκπρόσωπο του Δήμου, ή παρουσιάζοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο) αιτιολογώντας τις ανησυχίες τους και τις πιθανές λύσεις που προτείνουν στα προβλήματα που έχουν εντοπίσει.


Σημείωση: Στη διάρκεια αυτής της δραστηριότητας μπορεί να προκύψουν συγκεκριμένα ζητήματα που ενδιαφέρουν τα παιδιά. Αξιοποιώντας το ενδιαφέρον τους μπορείτε να προσανατολίσετε το πρόγραμμά σας σε ζητήματα όπως π.χ. να βελτιώσουμε το πάρκο μας, να συγκεντρώσουμε περισσότερα στοιχεία για την ασφαλή μετακίνηση ή την προσβασιμότητα στην πόλη, την συντήρηση κοινόχρηστων υποδομών, το πράσινο, να επικεντρωθούμε στην περιοχή γύρω από το σχολείο μας;


Επέκταση

Μπορείτε να τους ζητήσετε να αποτυπώσουν τις διαδρομές τους σε ένα κοινό για όλη την τάξη χάρτη (σε χαρτί ή ψηφιακό) στον οποίο μπορούν να προσθέσουν τις φωτογραφίες τους καθώς και τις προτάσεις τους για βελτίωση! 


Παραγόμενα

Χάρτης με αξιολόγηση της γειτονιάς, thinklink

Προτάσεις βελτίωσης της γειτονιάς

Κοινότητα μάθησης

  • Αν σας άρεσε αυτή η δραστηριότητα και σκοπεύετε να την χρησιμοποιήσετε, βοηθήστε μας να την εντάξουμε στα μαθήματα της τάξης σας! Με ποιες ενότητες του αναλυτικού προγράμματος συνδέεται; Συμπληρώστε ανά τάξη και ανά μάθημα στο padlet που έχει δημιουργηθεί για αυτή τη δραστηριότητα https://padlet.com/kpekordeliou/d0a96bbroabxnym6

Η συλλογική προσπάθεια θα χρησιμεύσει για να δημιουργηθεί ένας πίνακας με τα παραπάνω στοιχεία. Η συμβολή σας θα αναγνωριστεί ονομαστικά εφόσον καταχωρίσετε το όνομα σας!


  • Αν υλοποιήσετε την δραστηριότητα με τους μαθητές σας στείλτε μας:

· τις εμπειρίες σας από την υλοποίηση

· φωτογραφίες ή ότι άλλο παραχθεί για να το παρουσιάσουμε εδώ!

Ευχαριστούμε!
Νέα από την κοινότητα μάθησης!


Δείτε την ένταξη και την υλοποίηση της δραστηριότητας "Βαθμολογώ τη γειτονιά μου" για παιδιά της Γ΄ τάξης Δημοτικού από το 1ο Δ.Σ. Νέας Ιωνίας Αττικής. Ευχαριστούμε την εκπαιδευτικό Βασιλική Στρατάκη για τη δουλειά της! Δείτε και πόσο ωραία έχει συνδυάσει διαφορετικές πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση για μια καλύτερη πόλη! Βασιλική μας εμπνέεις!

https://schoolpress.sch.gr/1dimnioniaatt/?p=867ΦΕ1 Βαθμολογώ τη γειτονιά μου
.pdf
Download PDF • 1.05MB

ΦΕ2 Τι βαθμό παίρνει η γειτονιά
.pdf
Download PDF • 736KB

ΦΕ3 Συγκρίνω διαδρομές
.pdf
Download PDF • 606KB

Ποιοτητα ζωής
.png
Download PNG • 867KB

Η έμπνευση για τη δημιουργία της δραστηριότητας αντλήθηκε από το υλικό Safe Routes to Schools Alameda County Program.