«Βόλτα με τις αισθήσεις»

Η δραστηριότητα "Βόλτα με τις αισθήσεις" εντάσσεται στο πλαίσιο του εμπλουτισμού του Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης "Βιώσιμη Πόλη" με νέες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Για πρόσβαση σε περισσότερες αναρτημένες δραστηριότητες του δικτύου προστρέξτε εδώ https://kpekordeliou.wixsite.com/viosimipoli/drastiriotites .Σύντομη περιγραφή

Χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους, οι μαθητές θα συγκεντρώσουν πληροφορίες για τη γειτονιά τους.


Προτείνεται για παιδιά Νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων Δημοτικού

Κατάλληλη για την Α φάση του Δικτύου Βιώσιμη Πόλη

Υλικά

Φύλλο εργασίας "Βόλτα με τις αισθήσεις" (βλέπε στο τέλος του κειμένου)


Οδηγίες για την/τον εκπαιδευτικό


Μέρος 1ο: Οι πέντε αισθήσεις Προτεινόμενος Χρόνος: 30 λεπτά


 • Εξηγήστε στους μαθητές ότι μπορούν να μάθουν πολλά για τη γειτονιά τους και για τους ανθρώπους που ζουν εκεί, με μια βόλτα.

 • Ξεκινήστε διαβάζοντας κάποιο κατάλληλο βιβλίο για τις πέντε αισθήσεις. Εναλλακτικά ξεκινήστε μια συζήτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο παίρνουμε πληροφορίες από το περιβάλλον μας χρησιμοποιώντας τις πέντε αισθήσεις μας.

 • Ζητήστε από τους μαθητές να αναφέρουν τις 5 αισθήσεις. Γράψτε κάθε αίσθηση σε μια κάρτα ή σε χαρτί του μέτρου ή στον πίνακα (όραση / ακοή / αφή / γεύση / όσφρηση). Κολλήστε τις κάρτες στον πίνακα για να δημιουργήσετε τον «τοίχο των αισθήσεων».

 • Ρωτήστε τους μαθητές "Ποιο μέρος του σώματος μας, μας βοηθάει να βλέπουμε / ακούμε / αγγίζουμε / γευόμαστε / μυρίζουμε;"


Μέρος 2ο: Βόλτα στη γειτονιά Προτεινόμενος Χρόνος: 30 λεπτά


Εντοπίστε από πριν μια ασφαλή διαδρομή γύρω από το σχολείο για τη βόλτα των μαθητών.

 • Πείτε στους μαθητές ότι πρόκειται να πάτε έναν περίπατο στη γειτονιά. Ζητήστε τους να προβλέψουν τι πρόκειται να δουν / ακούσουν / αγγίξουν / μυρίσουν στη γειτονιά. Πείτε τους ότι δεν θα γευτούν τίποτα σε αυτή τη βόλτα . Καταγράψτε τις προβλέψεις τους σε χαρτί του μέτρου. Σημείωση: Αν έχετε την τύχη να έχετε οπωροφόρα δέντρα στη γειτονιά σας (μήλα, βατόμουρα, αχλάδια, πορτοκάλια κ.ά.) ή άλλα δέντρα με καρπούς (καρυδιές, φουντουκιές, αμυγδαλιές κ. ά.) και το θεωρείτε ασφαλές μη χάσετε την ευκαιρία να γευτείτε κιόλας!

 • Προετοιμάστε τους για την περιήγηση ανατρέχοντας στους βασικούς κανόνες της ασφαλούς πεζής μετακίνησης. Ζητήστε τους να είναι προσεκτικοί και σε εγρήγορση καθώς περπατούν.

 • Μοιράστε το φύλλο εργασίας «Βόλτα με τις αισθήσεις στη γειτονιά» και ένα μολύβι σε κάθε μαθητή. Πείτε τους ότι θα καταγράψουν τα πράγματα που βλέπουν / ακούν / αγγίζουν / μυρίζουν στη γειτονιά. Πείτε τους ότι θα έχουν χρόνο για να συμπληρώσουν το φύλλο εργασίας μετά τον περίπατο, να μην ανησυχούν για τη συμπλήρωση του φύλλου καθώς περπατούν. Το φύλλο είναι μόνο για να κρατούν σημειώσεις.

 • Με τη βοήθεια εθελοντών γονέων (εφόσον χρειάζεται), οδηγήστε τα σε μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο του σχολείου. Σταματάτε περιστασιακά για να τους δώσετε την ευκαιρία να κοιτάξουν ή να σημειώσουν στο φύλλο εργασίας.


Μέρος 3ο: Αναστοχασμός Προτεινόμενος Χρόνος: 30 λεπτά

 • Ζητήστε από τους μαθητές να μοιραστούν με την ομάδα αυτά που είδαν / άκουσαν / άγγιξαν / μύρισαν στη βόλτα. Γράψτε και αποτυπώστε μερικά παραδείγματα σε χαρτί του μέτρου, έτσι ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν τι τους ζητάτε για να αποτυπώσουν τις ιδέες τους στο φύλλο εργασίας τους.

 • Σύντομα συγκρίνετε / αντιπαραβάλλετε τι πρόβλεψαν οι μαθητές ότι θα έβλεπαν / άκουγαν / άγγιζαν / γεύονταν / μύριζαν με ότι πράγματι παρατήρησαν.

 • Ζητήστε από τους μαθητές να σκεφτούν τι προσφέρει στην καθημερινή μας ζωή στην πόλη κάθε μία από τις αισθήσεις μας (βλέπω/ακούω/αγγίζω/γεύομαι/μυρίζω).

 • Δώστε στους μαθητές χρόνο για να ολοκληρώσουν τη καταγραφή στα φύλλα εργασίας τους.

 • Αφού ολοκληρώσουν όλοι τα φύλλα εργασίας τους, συγκεντρώστε τους και ρωτήστε: «Πώς θα ήταν αυτή η βόλτα στη γειτονιά χωρίς την αίσθηση της όρασης;» Ζητήστε τους να αποτυπώσουν σχεδιάζοντας ή γράφοντας πως θα ήταν να ζει κανείς χωρίς μία από τις αισθήσεις.


Επέκταση


Βόλτα στη γειτονιά του σπιτιού μου

Ενθαρρύνετε τους μαθητές να εξερευνήσουν τη γειτονιά γύρω από το σπίτι τους, σημειώνοντας τι βλέπουν, ακούν, μυρίζουν ή αγγίζουν.

Μπορείτε επίσης, ανάλογα με το θέμα στο οποίο θέλετε να εστιάσετε στην συνέχεια, να τους ζητήσετε να εστιάσουν για παράδειγμα στην ασφαλή πεζή μετακίνηση, ή στους χώρους πρασίνου κλπ.


Αποτύπωση

Ζητήστε από τους μαθητές να σχεδιάσουν έναν χάρτη της γειτονιάς τους ή της γειτονιάς του σχολείου πάνω στον οποίο θα τοποθετήσουν όσα είδαν, άκουσαν, μύρισαν ή αισθάνθηκαν στις βόλτες τους.


Κατάλογος επιθυμιών

Ζητήστε από τους μαθητές να καταγράψουν τι θα ήθελαν να προστεθεί π.χ. για την ευχαρίστηση των αισθήσεων, για την ασφαλή πεζή μετακίνηση στη γειτονιά του σχολείου τους, για την προσβασιμότητα, για την καθαριότητα ή για το πράσινο κλπ. Κάντε ένα κατάλογο παρατηρήσεων των παιδιών καλέστε και υποβάλετε τις προτάσεις τους στους υπεύθυνους του Δήμου σας (π.χ. διεύθυνση πρασίνου, βιώσιμης κινητικότητας κ.ά.) .


Παραγόμενα

Ζωγραφιά με χρώματα, εικόνες, thinklink


Κοινότητα μάθησης

 • Αν σας άρεσε αυτή η δραστηριότητα και σκοπεύετε να την χρησιμοποιήσετε, βοηθήστε μας να την εντάξουμε στα μαθήματα της τάξης σας! Με ποιες ενότητες του αναλυτικού προγράμματος συνδέεται; Συμπληρώστε ανά τάξη και ανά μάθημα στο padlet που έχει δημιουργηθεί για αυτή τη δραστηριότητα https://padlet.com/kpekordeliou/1vdrku069mogbfn

Η συλλογική προσπάθεια θα χρησιμεύσει για να δημιουργηθεί ο πίνακας που ακολουθεί και η συμβολή σας θα αναγνωριστεί ονομαστικά εφόσον καταχωρίσετε το όνομα σας!

 • Αν υλοποιήσετε την δραστηριότητα με τους μαθητές σας στείλτε μας φωτογραφίες ή ότι άλλο παραχθεί για να το παρουσιάσουμε εδώ!


Ευχαριστούμε!


ΦΕ βόλτα με αισθήσεις
.pdf
Download PDF • 241KB

Η έμπνευση για τη δημιουργία της δραστηριότητας αντλήθηκε από το υλικό Safe Routes to Schools Alameda County Program.