Ποίημα με σχήμα!


Σημείωση: Η αριστερή εικόνα προέρχεται από το πρόγραμμα «Η ποίηση στο σχήμα των πραγμάτων I (Κωστής Μοσκώφ) | Poetry in the shape of things I (Kostis Moskov)» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης https://youtu.be/Hl7CJHH3ZgU

Η δεξιά εικόνα Λούις Κάρολ “Η ποντικοουρά” στην Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, By Lewis Carroll, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=75230310


Η δραστηριότητα " Ποίημα με σχήμα!" εντάσσεται στο πλαίσιο του εμπλουτισμού του Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης "Βιώσιμη Πόλη" με νέες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Για πρόσβαση σε περισσότερες αναρτημένες δραστηριότητες του δικτύου προστρέξτε εδώ https://kpekordeliou.wixsite.com/viosimipoli/drastiriotites


Σύντομη περιγραφή


Οι μαθητές δίνουν σχήμα σε ένα ποίημα.


Πρόκειται για μια δραστηριότητα που συνδυάζει την τέχνη του λόγου με την τέχνη της ζωγραφικής αντλώντας την έμπνευση από τον τόπο μας! Όχι οποιοδήποτε τόπο αλλά τον δικό μας τόπο!

Προτείνουμε ανεπιφύλακτα να συνεργαστείτε με την / τον εικαστικό του σχολείου σας! Η συνεργασία φέρνει πάντα καλύτερα αποτελέσματα!


Προτείνεται για παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Είναι κατάλληλη για την Β φάση του Δικτύου Βιώσιμη Πόλη.

Δείτε αν σας ενδιαφέρει μια ακόμη σχετική δραστηριότητα με τίτλο «Ένα ταξίδι σε άλλες πόλεις, με μουσικό χαλί!» από την Γ φάση του δικτύου εδώ: https://kpekordeliou.wixsite.com/viosimipoli/c5-drastiriotita


Υλικά


Φύλλα εργασίας ΦΕ1 και ΦΕ2 (βλέπε στο τέλος του κειμένου)

Χαρτί – μολύβια – χρώματα


Οδηγίες για την/τον εκπαιδευτικό


Τα σχηματικά ποιήματα ή καλλιγραφήματα είναι τα ποιήματα που είναι γραμμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε οι στίχοι να σχηματίζουν μια γραφική παράσταση, μια συγκεκριμένη εικόνα».

Λεξικό Λογοτεχνικών Όρων (Γυμνασίου-Λυκείου) ΥΠΕΘ

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το αρχείο «Τι είναι τα καλλιγραφήματα» στο τέλος του άρθρου.


Μέρος 1ο: Γνωριμία με τα «ποιήματα με σχήμα» Προτεινόμενος Χρόνος: 45’ λεπτά


1α. Χωρίστε τα παιδιά σε ομάδες. Δείξτε τους τις 6 πρώτες διαφάνειες της παρουσίασης με διάσημα καλλιγραφήματα (βλέπε αρχείο με τίτλο «Καλλιγραφηματα_εικόνες» στο τέλος του άρθρου).


Εναλλακτικά τυπώστε το αρχείο «ΦΕ1_διασημα_καλλιγραφήματα» (βλέπε αρχείο στο τέλος του άρθρου) και μοιράστε το στις ομάδες.


1β. Ζητήστε τους να συζητήσουν στην ομάδα τους και να αποφασίσουν τι μπορεί να είναι αυτό που βλέπουν.


1γ. Δείξτε τους τις υπόλοιπες διαφάνειες της παρουσίασης με διάσημα καλλιγραφήματα και συζητήστε σχετικά με τα καλλιγραφήματα, ή καλλιγράμματα ή σχηματικά ποιήματα.


1δ. Δείξτε στα παιδιά παραδείγματα από εφαρμογές της ιδέας «Η ποίηση στο σχήμα των πραγμάτων» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Επιλέξτε ανάλογα με την ηλικία των παιδιών:


- Η ΠΟIΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΗΜA ΤΩΝ ΠΡAΓΜAΤΩΝ, 18 ΜAΪΟΥ 2020 - 17 ΜAΪΟΥ 2021

https://www.amth.gr/exhibitions/temporary/i-poiisi-sto-shima-ton-pragmaton


- Η ποίηση στο σχήμα των πραγμάτων. https://www.youtube.com/playlist?list=PLEpOBHfJsEAb-FH0Qe60wEcCNMKpwXABY


- Η ποίηση στο σχήμα των πραγμάτων I (Κωστής Μοσκώφ) | Poetry in the shape of things I (Kostis Moskov) https://youtu.be/Hl7CJHH3ZgU


- Η ποίηση στο σχήμα των πραγμάτων II (Τ. Λειβαδίτης) | Poetry in the shape of things II (Leivaditis) https://youtu.be/tpwEtz_1Z6Y


- Τα σχηματοποιήματα του 87 ΔΣ Θεσσαλονίκης : https://www.amth.gr/sites/amth.gr/files/attachments/periodic/shimatopoiimata_toy_g2-87o_ds-thes-nikis.pdf


Μέρος 2ο: Εξηγήστε τους τι πρόκειται να κάνουν Προτεινόμενος Χρόνος: 10 λεπτά


Θα διαλέξουν ένα αντικείμενο ή ένα ενδιαφέρον σχήμα.


Θα σχεδιάσουν το περίγραμμα με μολύβι και θα γράψουν μέσα του ένα ποίημα ή ένα τραγούδι ή ένα απόσπασμα από ένα κείμενο που έχει γραφτεί για την πόλη τους ή ένα ποίημα, ένα τραγούδι ή μια ιστορία που θα γράψουν τα ίδια!


Μέρος 3ο: Εντοπίστε το ποίημα και δώστε του σχήμα! Προτεινόμενος Χρόνος: 1 εβδομάδα

Δώστε τους το φύλλο εργασίας "ΦΕ2_Ποίημα_με_σχήμα" (βλέπε στο τέλος του αρχείου) και ζητήστε τους να εντοπίσουν το ποίημα-κείμενο που θα του δώσουν σχήμα. Εναλλακτικά αν έχετε διδάξει κάποιο σχετικό ποίημα - κείμενο ζητήστε τους να ασχοληθούν με αυτό.


Μέρος 4ο: Εκθέτουμε και συζητάμε! Προτεινόμενος Χρόνος: 1ώρα

Τα παιδιά εκθέτουν τις δημιουργίες τους στην αίθουσά τους ή στο σχολείο.

Συζητούν και παρουσιάζουν τις ιδέες και την έμπνευσή για τις δημιουργίες τους.


Παραγόμενα


Οι ζωγραφιές των παιδιών.


Επέκταση


α. Δημιουργία ψηφιακού άλμπουμ με τις εικόνες των δημιουργιών των παιδιών και των κειμένων που τα ενέπνευσαν. Την εργασία αυτή την προγραμματίζουν και την μεθοδεύουν ομαδικά, αποφασίζοντας μόνα τους ρόλους τους.


β. Η δραστηριότητα μπορεί να συνδυαστεί με την επίσκεψη στο Μουσείο της Πόλης σας, ή σε ένα μουσείο που διαθέτει εκθέματα σχετικά με τη ζωή στην περιοχή.


Κοινότητα μάθησης


Αν υλοποιήσετε αυτή την δραστηριότητα με τους μαθητές σας μη ξεχάσετε να μας στείλετε φωτογραφίες από τα “ποιήματα σε σχήματα” των παιδιών ή το άλμπουμ που θα δημιουργήσετε για να το παρουσιάσουμε εδώ!


Ζητήστε από τα παιδιά να σημειώσουν ποια είναι η πόλης σας, ποιο ποίημα- κείμενο και ποιο σχήμα τα ενέπνευσε!


Η ηλεκτρονική μας διεύθυνση είναι: polis@kpe-thess.grΗ έμπνευση για τη δημιουργία της δραστηριότητας αντλήθηκε από τα παρακάτω υλικά:

- A Kid’s Guide to Building, Great Communities: A Manual for Planners and Educators, Canadian Institute of Planners / Institut canadien des urbanistes

- Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με τίτλο "Η ποίηση στο σχήμα των πραγμάτων"Τι είναι τα καλλιγραφήματα
.pdf
Download PDF • 1.46MB

Καλλιγραφηματα_εικόνες
.pdf
Download PDF • 1.38MB

ΦΕ1_διασημα_καλλιγραφήματα
.pdf
Download PDF • 338KB

ΦΕ2_Ποίημα_με_σχήμα
.pdf
Download PDF • 728KB