Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου

Πρόταση για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, της Θεσσαλονίκης.

Αν σχεδιάζετε για τους μαθητές σας γνωριμία με το κέντρο της πόλης, σας προτείνουμε την γνωριμία της Θεσσαλονίκης με οδηγό το βιβλίο του Σάκη Σερέφα «Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου». Πρόκειται για ένα διασκεδαστικό βιβλίο με λίγες γνώσεις και πολλές ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για το παρελθόν και το παρόν της πόλης μας, παρουσιασμένες με έναν απρόσμενο τρόπο αφού ο ήρωας του βιβλίου, ο Γιάννης, γνωρίζει την πόλη από ψηλά, σκαρφαλωμένος στην πλάτη του Σαύρου ενός δεινόσαυρου.

Ξεκινά από τον Χορτιάτη και σταματά στην Πορτάρα στα τείχη της Άνω Πόλης, στην Καμάρα, στον Μιναρέ της Ροτόντας, στο Γλυπτό του Ζογγολόπουλου στη ΔΕΘ, στο πλατάνι της πλατείας Ναυαρίνου, στο καμπαναριό της Αγιά-Σοφιάς, στους τρούλους στο Μπεζεστένι, στο μπαλκόνι του ρεστοράν «Όλυμπος Νάουσα» και στον Θερμαϊκό!


! Θα μας ενδιέφεραν οι παρατηρήσεις σας αν το αξιοποιήσετε!


! Επίσης θα μας ενδιέφερε αν έχετε να προτείνετε άλλα βιβλία που μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει για την γνωριμία των παιδιών μικρών ή μεγαλύτερων με την πόλη τους – οποιαδήποτε πόλη!


Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου

Συγγραφέας: Σάκης Σερέφας

Εικονογράφηση: Γιάννης Στύλος

Εκδόσεις Πατάκη, 2008, 63 σελ., ISBN 978-960-16-2603-1[Κυκλοφορεί] Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου Γνώσεων [2009]


Κάποιο πρωί, στο μπαλκόνι του σπιτιού του μικρού Γιάννη, εμφανίζεται το κεφάλι ενός δεινόσαυρου. Ο Γιάννης δε χάνει την ευκαιρία και σκαρφαλώνει πάνω στην πλάτη του δεινόσαυρου. Και τότε, αρχίζει μια περιήγηση μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο Γιάννης στέκει πάνω στη στέγη από παλιά και νεότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης κι από εκεί ψηλά παρατηρεί τη ζωή της σημερινής πόλης. Κι αυτό το βρίσκει πολύ συναρπαστικό. Γιατί οι ζωές των ανθρώπων, άμα τις δεις από ψηλά, μοιάζουν με ταινία του σινεμά. Μια ταινία μέσα στην οποία οι οδηγοί των αυτοκινήτων βαριούνται και χαζεύουν τις μύγες στο παρμπρίζ, οι περιπτεράδες ονειρεύονται ακρογιαλιές, κάποιοι στην ταβέρνα κλέβουν τηγανητές πατάτες από το διπλανό τραπέζι, τα πιτσιρίκια παίζουν μπάλα έχοντας σαν εστία τους κάτι αρχαία μάρμαρα, ενώ κάτι παππούδες τριγυρνούν στην αγορά για να ψωνίζουν κρεμμυδοκόφτες και κλαρινέτα.

Πηγή: Βιβλιοnet