Διαδρομές στην ιστορία: Θεσσαλονίκη


Πρόταση για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης.


Αν σχεδιάζετε με τους μαθητές σας γνωριμία με αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της πόλης, σας προτείνουμε τον οδηγό «Διαδρομές στην ιστορία: Θεσσαλονίκη», το βιβλίο της Ελένης Σβορώνου με πλούσιο υλικό και δραστηριότητες για μικρούς και για μεγάλους.

Ανακαλύψτε τη Θεσσαλονίκη και την ιστορία της μέσα από μια συναρπαστική διαδρομή στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της.


​​Διαδρομές στην Ιστορία: Θεσσαλονίκη


Συγγραφέας: Ελένη Σβορώνου

Εικονογράφηση: Μαρία Ρούσσου, Ειρήνη Παλιούρα

Eκδόσεις: Ερευνητές, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού 2006, 151 σελ.,

ISBN 960-368-367-1, ISBN-13 978-960-368-367-4,

Το βιβλίο "Θεσσαλονίκη", μας ξεναγεί στους κυριότερους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία της Θεσσαλονίκης. Ακολουθώντας χρονολογική σειρά στην παρουσίαση των μνημείων προτείνει "περιπάτους" στην προϊστορία και την αρχαία ελληνική εποχή ως την ίδρυση της πόλης, στην ελληνιστική, τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή και την οθωμανική περίοδο. Στην Αρχαία και στη Ρωμαϊκή Αγορά, στη Ροτόντα και στην Αψίδα του Γαλέριου, στους βυζαντινούς ναούς με τα υπέροχα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες τους, στα τζαμιά, στα λουτρά και τις κρήνες από την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Η πλούσια, έγχρωμη εικονογράφηση με αναπαραστάσεις των μνημείων, με εικόνες και σχέδια από τα σημαντικότερα ευρήματα των ανασκαφών, δένει αρμονικά με το κείμενο και βοηθά τον αναγνώστη να "δει" πως ήταν οι χώροι αυτοί στην αρχαιότητα.

Σε ξεχωριστά πλαίσια παρουσιάζονται πληροφορίες για τα πιο σημαντικά πρόσωπα, τα κυριότερα ιστορικά γεγονότα και τους θεσμούς της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής ζωής της Θεσσαλονίκης μέσα στους αιώνες.

Στα περιθώρια του βιβλίου υπάρχουν παιχνίδια γνώσεων, παρατήρησης και ερωτήσεις που κάνουν την ξενάγηση ένα παιχνίδι εξερεύνησης και προσφέρουν πολλά στοιχεία για εκπαιδευτικές δραστηριότητες.


Πηγή: Βιβλιοnet