«Υπάρχει κάτι στη γειτονιά μου, που είναι…»Η δραστηριότητα εντάσσεται στο πλαίσιο του εμπλουτισμού του Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης "Βιώσιμη Πόλη" με νέες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Για πρόσβαση σε περισσότερες αναρτημένες δραστηριότητες του δικτύου προστρέξτε εδώ https://kpekordeliou.wixsite.com/viosimipoli/drastiriotites


Σύντομη περιγραφή

Οι μαθητές συμπληρώνουν τον πίνακα με μέρη ή πράγματα που υπάρχουν στη γειτονιά τους και τους έρχονται στο μυαλό όταν ακούν τις λέξεις του πίνακα, π.χ. σκοτεινό δρομάκι.


Προτείνεται και για την Πρωτοβάθμια και για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Κατάλληλη για την Α φάση του Δικτύου Βιώσιμη Πόλη.

Υλικά

Φύλλο εργασίας «Υπάρχει κάτι στη γειτονιά μου, που είναι…» (βλέπε στο τέλος του άρθρου)

Οδηγίες για τον/την εκπαιδευτικό


Μέρος 1ο: Τι μέρη υπάρχουν στη γειτονιά; Προτεινόμενος Χρόνος: 15’ λεπτά

Η δραστηριότητα μπορεί να υλοποιηθεί ατομικά ή ομαδικά, στο πλαίσιο μιας συζήτησης για τη γειτονιά. Μπορείτε να προσθέσετε διαφορετικά επίθετα ή να αλλάξετε το γραμματικό γένος.

Ανάλογα με την επιλογή σας δώστε το φύλλο εργασίας στα παιδιά ή δημιουργήστε ένα μεγάλο πίνακα σε χαρτί του μέτρου για όλη την τάξη.

Στην περίπτωση ατομικής υλοποίησης, προσθέστε στην ολομέλεια όλες τις λέξεις που γράφτηκαν από τους μαθητές ατομικά.


Μέρος 2ο: Αναστοχασμός Προτεινόμενος Χρόνος: 10 λεπτά

Με τη βοήθεια του φύλλου εργασίας συζητήστε για τη γειτονιά με τα παιδιά.


Παραγόμενα

Πίνακας με λέξεις.

Κοινότητα μάθησης

  • Αν σας άρεσε αυτή η δραστηριότητα και σκοπεύετε να την χρησιμοποιήσετε με παιδιά του Δημοτικού, βοηθήστε μας να την εντάξουμε στα μαθήματα της τάξης σας! Με ποιες ενότητες του αναλυτικού προγράμματος συνδέεται; Συμπληρώστε ανά τάξη και ανά μάθημα στο padlet που έχει δημιουργηθεί για αυτή τη δραστηριότητα https://padlet.com/kpekordeliou/9gz96anuklba4pye. Η συλλογική προσπάθεια θα χρησιμεύσει για να δημιουργηθεί ένας πίνακας σαν αυτόν που ακολουθεί και η συμβολή σας θα αναγνωριστεί ονομαστικά εφόσον καταχωρίσετε το όνομα σας!

  • Αν υλοποιήσετε την δραστηριότητα με τους μαθητές σας, στείλτε μας φωτογραφίες του πίνακα με τις λέξεις που δημιουργήθηκαν για να τις παρουσιάσουμε εδώ!

Ευχαριστούμε!Η έμπνευση για τη δημιουργία της δραστηριότητας αντλήθηκε από το υλικό A Kid’s Guide to Building, Great Communities: A Manual for Planners and Educators Canadian Institute of Planners / Institut canadien des urbanistes


ΦΕ Υπάρχει κάτι στη γειτονιά μου, που είναι…
.pdf
Download PDF • 1.58MB