Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία


Ο εξαιρετικός οδηγός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που παρουσιάζουμε σήμερα κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες. Είναι το αποτέλεσμα του προγράμματος «Το Παιδί, η Πόλη και τα Μνημεία» μιας πρωτοβουλίας του Δήμου Αθηναίων που υλοποιείται σε συνεργασία με τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων της Α' Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Σκοπός του προγράμματος είναι η συμβολή στη διαμόρφωση των αυριανών πολιτών, που εκτιμούν και προστατεύουν τον δημόσιο χώρο και την πόλη. Εκτός από τα πολύ ενδιαφέροντα εισαγωγικά κείμενα και τις θεωρητικές προσεγγίσεις, μπορεί να βρει κανείς καθοδήγηση για τον σχεδιασμό του προγράμματός του, αλλά και πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις για δραστηριότητες για την οικειοποίηση των έργων τέχνης στο δημόσιο χώρο και μέσω αυτών της ιστορίας της πόλης τους. Οι μαθητές/τριες «υιοθετούν» ένα άγαλμα ή μνημείο στη γειτονιά τους, φτιάχνουν ιστορίες για τα γλυπτά της πόλης, αξιοποιούν οπτικοακουστικά μέσα, διερευνούν τη σχέση των γλυπτών με την ιστορία και τη μνήμη της πόλης, προσεγγίζουν την έννοια και την αξία του δημόσιου χώρου, εκπαιδεύονται για να γίνουν οι αυριανοί πολίτες της Αθήνας, ανεξάρτητα από την καταγωγή, τη θρησκεία και τη μητρική τους γλώσσα. Επίσης υπάρχουν πολλές προτάσεις για αξιοποίηση ψηφιακών εφαρμογών που εμπλουτίζουν την εμπειρία των μαθητών.


! Αν και οι συγγραφείς προτείνουν το υλικό για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, πιστεύουμε πως πολλές δραστηριότητες θα είναι ενδιαφέρουσες και για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.


! Αν και ο οδηγός γράφτηκε για την Αθήνα, οι περισσότερες δραστηριότητες μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε πόλη.​​


Το Παιδί, η Πόλη και τα Μνημεία

Συγγραφείς: Μαρία Δημοπούλου, Καλλιόπη Κύρδη, Ελένη Σβορώνου

Έκδοση: ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ISBN: 978-960-87271-7-5, © 2018, ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ,

ISBN: 978-960-244-198-5, © 2018, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ


Το βιβλίο μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ