top of page

Η πόλη στην τέχνη: Subway (1934) της Lily Furedi


Lily Furedi – Subway (1934), oil on canvas Smithsonian American Art Museum (Lily Furedi, Public domain, via Wikimedia Commons)


Καλλιτέχνης: Lily Furedi (Ουγγρο/Αμερικανίδα, 1896 - 1969),

Έργο: Subway (1934), Λάδι σε καμβά (99,1 x 122,6 εκ.), Smithsonian American Art Museum, Washington DC, Ηνωμένες Πολιτείες.


Η Lily Furedi αν και γνωρίζει τον κανόνα "οι επιβάτες του μετρό αποφεύγουν να κοιτάξουν τους συνεπιβάτες τους", στον πίνακα αυτό, τολμά κάτι που λίγοι κάνουν: κοιτάζει τους συνεπιβάτες της στο βαγόνι!


Οι περισσότεροι άνθρωποι στη ζωγραφιά κρύβονται πίσω από ένα περιοδικό ή εφημερίδα ή κοιμούνται. Όσοι παραβιάζουν τον άγραφο κανόνα το κάνουν κρυφά. Μια γυναίκα ρίχνει μια ήσυχη λοξή ματιά στην εφημερίδα που διαβάζει ο άντρας δίπλα της, ενώ ένας άντρας ρίχνει μια κλεφτή ματιά σε μια νεαρή γυναίκα που βάζει κραγιόν. Μόνο δύο γυναίκες στο προσκήνιο, που προφανώς γνωρίζονται, τολμούν να κοιτάξουν κατευθείαν η μια την άλλη καθώς μιλάνε συντροφικά.


Η Furedi ενδιαφέρεται φιλικά για τους συνεπιβάτες της στο μετρό, απεικονίζοντάς τους με συμπάθεια. Επικεντρώνεται ιδιαίτερα σε έναν μουσικό που έχει αποκοιμηθεί με τα επίσημα ρούχα της δουλειάς του, κρατώντας τη θήκη του βιολιού του. Η καλλιτέχνης ίσως ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον Νεοϋορκέζο μουσικό επειδή ο πατέρας της, Σάμουελ Φουρέντι, ήταν επαγγελματίας τσελίστας... Δίπλα στον άντρα με το βιολί ένας άντρας διαβάζει ένα περιοδικό, φορώντας απλά ρούχα και ένα καπέλο του μπέιζμπολ. Η Furedi απεικονίζει τον μικρόκοσμο του μετρό με τους κάθε λογής ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα που μετακινούνται με αυτό.


(προσαρμογή της περιγραφής από Smithsonian American Art Museum: https://americanart.si.edu/videos/lily-furedis-subway-american-art-moments-163381 )


Διαβάστε περισσότερα για την Lily Furedi εδώ:https://en.wikipedia.org/wiki/Lily_Furedi


 

Δραστηριότητα «Η πόλη στην τέχνη: Subway (1934)»


Σύντομη περιγραφή

Οι μαθητές παρατηρούν τον πίνακα, διαβάζουν το κείμενο του καταλόγου του Μουσείου Smithsonian American Art Museum που τον περιγράφει και δημιουργούν μια σημερινή σκηνή στο μετρό (ή κάποιο άλλο ΜΜΜ που χρησιμοποιούν).


Προτείνεται για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Κατάλληλη για τη Β φάση του Δικτύου Βιώσιμη Πόλη, ιδιαίτερα για μαθητές που ζουν στην Αθήνα και χρησιμοποιούν το μετρό. Η δραστηριότητα μπορεί να υλοποιηθεί ατομικά ή ομαδικά.


Υλικά

Βιντεοπροβολέας για την προβολή της εικόνας ή εκτύπωση της εικόνας.


Οδηγίες για τον/την εκπαιδευτικό


Μέρος 1ο: Παρατήρηση και σχολιασμός του πίνακα

Προτεινόμενος Χρόνος: 5-10’ λεπτά


Μέρος 2ο: Απεικόνιση μιας σκηνής στο μετρό της πόλης μου σήμερα.

Οι μαθητές σχεδιάζουν με όποιο τρόπο επιλέξουν μια σκηνή του μετρό της πόλης σήμερα.

Εναλλακτικά σχεδιάζουν μια σκηνή από κάποιο Μέσο Μαζικής Μεταφοράς που χρησιμοποιούν συχνά.

Προτεινόμενος Χρόνος: 30 λεπτά


Παραγόμενα

Οι δημιουργίες των μαθητών.


Κοινότητα μάθησης

Αν υλοποιήσετε αυτή την δραστηριότητα με τους μαθητές σας μη ξεχάσετε να μας στείλετε φωτογραφίες από τις δημιουργίες των παιδιών ή το άλμπουμ που θα δημιουργήσετε για να το παρουσιάσουμε εδώ!

Μπορείτε να αναρτήσετε τις φωτογραφίες στο Εdmodo ή να μας τις στείλετε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εδώ: polis@kpe-thess.gr


bottom of page